GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin uzletio iznad 40.000 dolara, prvi put u 19 mjeseci

Bitcoin uzletio iznad 40.000 dolara, prvi put u 19 mjeseci
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2023 / 07:22
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin je u ponedjeljak prvi put ove godine premašio granicu od 40.000 dolara u Aziji, potaknut iščekivanjem odobrenja bitcoin fonda kojim se trguje na burzi i okladama na smanjenje kamatnih stopa u SAD-u.

Najveća svjetska kriptovaluta porasla je u ponedjeljak u Aziji za više od 4% na najvišu razinu u 19 mjeseci i trgovala se čak do 41.520 USD u 12.30 ujutro ET, na temelju podataka Coin Metricsa. Ovo je prvi put od svibnja 2022. da je bitcoin probio razinu od 40.000 dolara, prema LSEG-u. Bitcoin je sada porastao za više od 145% u odnosu na početak godine.

Ovo dolazi nakon što su skandali potresli tržište, uključujući kolaps kripto burze FTX u studenom prošle godine. Prošlog mjeseca, osnivač FTX-a, Bankman-Fried, proglašen je krivim za svih sedam kaznenih prijava podignutih protiv njega u vezi s propašću njegovog kripto carstva.

“Sada kada je 40.000 dolara ponovno pregledano prvi put u gotovo 19 mjeseci, čini se da su 48.000 i 52.000 dolara sljedeće značajne linije u pijesku”, rekao je Antoni Trenchev, suosnivač tvrtke za digitalnu imovinu Nexo.

CNBC je prošli tjedan izvijestio da su se dužnosnici američke Komisije za vrijednosne papire i burzu sastali s predstavnicima Grayscalea, BlackRocka i Nasdaqa. U dopisu je SEC rekao da se u četvrtak sastao s Grayscaleom o potencijalnoj konverziji Grayscale Bitcoin Trusta u ETF. SEC je prethodno blokirao ovaj potez, ali je Grayscale osporio tu odluku na sudu i pobijedio.

To je povećalo povjerenje na tržištu da bi bitcoin ETF mogao na kraju biti odobren, poguravši cijenu najveće svjetske kriptovalute.

"Koliko brzo će Bitcoin marširati prema 50.000 dolara moglo bi ovisiti o tome kada će spot-Bitcoin ETF biti odobren, a čak ni tada nema jamstva da će dugo očekivani potez SEC-a staviti raketni skok ispod cijene", rekao je Trenchev.

Tijekom razgovora uz vatru 1. prosinca, predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da je sada prerano govoriti o smanjenju kamatnih stopa i da će središnja banka "držati restriktivnu politiku" sve dok kreatori politike ne budu sigurni da se inflacija čvrsto vraća na 2% 

"Kao većina prognozera, moji kolege i ja predviđamo da će se rast potrošnje i proizvodnje usporiti tijekom sljedeće godine, kako učinci pandemije i ponovnog otvaranja blijede i kako restriktivna monetarna politika opterećuje agregatnu potražnju", rekao je, prema prijepis.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, tržište kriptovaluta
PROČITAJ I OVO
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
INVESTICIJE
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
LONDON - Globalna ulaganja rizičnog kapitala u kripto tvrtke porasla su na 2,4 milijarde dolara u prva tri mjeseca 2024., pokazali su podaci u ponedjeljak, što je uvjetni znak da se interes ulagača vraća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE