GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin prvi put prešao razinu od 48.000 dolara

Bitcoin prvi put prešao razinu od 48.000 dolara
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 16:33
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Strelovit rast bitcoina nastavljen je drugi uzastopni dan pa se najpopularnija kriptovaluta prvi puta sasvim približila razini od 50.000 dolara.

Rast je počeo jučer ujutro nakon što je Tesla u priopćenju potvrdila da je kupila bitcoine u vrijednosti od milijardu i pol dolara, što je bila još jedna potvrda ulaska bitcoina među mainstream investicije, kažu analitičari.

Bitcoin je tako od početka godine već u plusu gotovo 70 posto, nakon skoka za 300 posto u prošloj godini, jer investitori traže alternativu američkoj valuti budući da američka središnja banka Fed drži kamatne stope na nuli.

Cijena jednog bitcoina popela se na vrh od 48.216 dolara - gotovo dovoljno za kupnju jednog od najprodavanijih Teslinih vozila, Tesla Model Y SUV. Kriptovaluta ethereum postigla je u utorak rekordnih 1.784,85 dolara. Nešto kasnije, optimizam je ipak splasnuo.

Musk, poznati pobornik kriptovaluta, predviđa prihvaćanje valute kao plaćanja za Tesline automobile, a analitičari računaju da je ovo veliki pomak jer tvrtke i velike investicijske kuće prate male trgovce u tempu investicija u kriptovalute.

"Bitcoin definitivno plijeni pažnju investitora - imam sve više i više pitanja o tome", rekla je Reutersu Marija Vertimane, viši strateg u State Street Global Markets.

"S praktične točke gledišta, korištenje bitcoina za kupnju bilo čega - primjerice, Teslinih automobila - i dalje bi bilo izuzetno teško s obzirom na njegovu pretjeranu nestabilnost."

Volatilnost bitcoina bila je smetnja za neke ozbiljne ulagače. Ostvarena volatilnost ili dnevna promjena cijena izmjerena u kontekstu zatvaranja cijena bitcoina tijekom posljednjih 90 dana iznosila je 72% u usporedbi sa 16% za indeks dionica S&P 500 ili samo 6% za euro.

Ipak, istraživanju kojeg je Bank of America provela među upraviteljima fondova u siječnju, bitcoin je bio na vrhu liste "najčešćih" trgovina. Još jedno istraživanje, Deutsche Bank, upozorilo je na mjehuriće cijena u kriptovaluti.

I za kraj, zanimljivo je reći kako je dojam mnogih investitora ovih dana da je ulaganje u kriptovalute postalo dio popularna kultura ili mainstreama. Ljudi se više ne pitaju zašto bi trebli ulagati u bitcoin, nego češće moraju braniti stav zašto ne ulažu u najpopularniju kriptovalutu.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE