GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin potonuo ispod 40.000 dolara, po prvi puta u tri i pol mjeseca

Bitcoin potonuo ispod 40.000 dolara, po prvi puta u tri i pol mjeseca
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 08:40
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Nastavljena je rasprodaja na tržištu kriptovaluta. Bitcoin je u utorak naglo pao nastavljajući veliku rasprodaju koja je započela prije tjedan dana.

Prema podacima CoinDeska, digitalna je valuta pala preko 13% i dosegla najnižu dnevnu razinu od 38.585,86 dolara oko 12.54 sati po istočnom vremenu. Bila je to najniža razina od 9. veljače, kad je posljednji put pao ispod 40.000 američkih dolara.

Negativne vijesti tijekom proteklog tjedna umanjile su raspoloženje za bitcoin.

Još 12. svibnja izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da je proizvođač električnih automobila obustavio kupnju vozila pomoću bitcoina, pozivajući se na zabrinutost za zaštitu okoliša zbog takozvanog računalnog procesa "rudarstva". Tu se računala velike snage koriste za rješavanje složenih matematičkih zagonetki kako bi se omogućile transakcije pomoću bitcoina.

Muskovi komentari doveli su do toga da je tog dana izbrisano preko 300 milijardi dolara s cijelog tržišta kriptovaluta.

Najava da će se obustaviti plaćanje bitcoina uslijedila je samo tri mjeseca nakon što je Tesla otkrio da je kupio bitcoin vrijedan 1,5 milijardi dolara te će početi prihvaćati bitcoin u zamjenu za svoje proizvode.

Početkom ovog tjedna izvršni direktor Tesle pojasnio je da tvrtka "nije prodala nijedan Bitcoin".

KLoše vijesti danas su stigle i iz Kine. Kineski regulatori zabranili su financijskim institucijama pružanje usluga povezanih s transakcijama kriptovalutama.

Negativan kineski stav prema digitalnim valutama nije novost. Godine 2017. vlasti su zatvorile lokalne burze kriptovaluta i zabranile takozvane početne ponude kovanica (ICO), način na koji tvrtke u prostoru mogu prikupiti novac izdavanjem novih digitalnih tokena.

Trgovci u Kini svojedobno su činili ogroman udio na tržištu bitcoina, ali nakon suzbijanja njihov je utjecaj značajno smanjen. Kineske operacije kriptovaluta preselile su se u inozemstvo.

Bitcoin je još uvijek u porastu od preko 40% od početka godine te čak 320% u posljednjih dvanaest mjeseci.

Ipak, bitcoin je potonuo oko 39% od svih svojih najviših razina od 64.829,14 dolara koji su dosegnute sredinom travnja.

Vijay Ayyar, voditelj poslovnog razvoja na burzi kripto valuta Luno, rekao je za CNBC da je povlačenje od 30% do 40% "normalno" tijekom bikovskog tržišta bitocina.

"Dakle, ovo se itekako očekivalo nakon što smo dosegli 64K (64.000 USD)", rekao je.

Ayyar je ukazao na otprilike 35% korekcije u siječnju, kao i na slične padove tijekom ogromnog zaleta cijene bitcoina u 2017. godini.

"Definitivno smo blizu dna" oko 38.000 do 40.000 dolara, rekao je.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, Elon Musk, NR Kina, kinesko tržište, dolar, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE