GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin iznad 45.000 dolara prvi put od travnja 2022

Bitcoin iznad 45.000 dolara prvi put od travnja 2022
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2024 / 09:11
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin je u utorak skočio iznad 45.000 dolara po prvi put od travnja 2022. jer je najveća svjetska kriptovaluta započela Novu godinu s velikim udarom potaknuta optimizmom oko mogućeg odobrenja promptnih bitcoin fondova kojima se trguje na burzi.

Bitcoin je dosegao 21-mjesečni vrhunac od 45 532 USD, nakon što je prošle godine porastao za 156% u najjačoj godišnjoj izvedbi od 2020. Zadnji put je porastao za 2,5% na 45 318 USD, ali je i dalje daleko od rekordne visine od 69 000 USD koju je dosegnuo u studenom 2021.

Ether, novčić povezan s ethereum blockchain mrežom, bio je 1,45% viši na 2386 dolara u utorak, nakon što je porastao za 91% u 2023. godini.

Fokus ulagača bio je izravno na tome hoće li američko regulatorno tijelo za vrijednosne papire uskoro odobriti spot bitcoin ETF, što bi otvorilo tržište bitcoina za još milijune ulagača i privuklo milijarde ulaganja.

Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD-a odbila je više zahtjeva za pokretanje spot bitcoin ETF-ova u posljednjih nekoliko godina, tvrdeći da je tržište kriptovaluta osjetljivo na manipulaciju.

Posljednjih mjeseci, međutim, bilo je sve više znakova da su regulatori spremni potpisati barem neke od 13 predloženih spot bitcoin ETF-ova, uz očekivanja da će odluka vjerojatno doći početkom siječnja.

Reakcija na moguće odbijanje bila bi jasna i vjerojatno bi doživjela trenutni pad, rekao je Chris Weston, voditelj istraživanja u Pepperstoneu.

"Međutim, ako vidimo zeleno svjetlo, očito je pitanje hoćemo li dobiti scenarij scenarija "kupi glasine, prodaj-na-činjenici" ili će to promovirati još jednu nogu više", dodao je u bilješci.

Rastuće oklade da će glavne središnje banke ove godine smanjiti kamatne stope također su bile blagodat za kriptovalute, pomažući da se otrese mračne situacije koja je vladala nad kripto-tržištima nakon kolapsa FTX-a i drugih neuspjeha kripto-poslovanja 2022. godine.

"Kriptotržište će doživjeti značajan rast ove godine, a ključni čimbenici utjecaja su priljev investicijskih sredstava iz promptnih ETF-ova, prepolovljenje Bitcoina i popustljivija monetarna politika u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta", rekao je Jupiter Zheng, partner likvidnih sredstava u HashKey Capitalu.

Tagovi: bitcoin, ethereum, Binance, Celsius, Nasdaq, kriptovalute, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE