GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bienenfeld: Zagrebački turizam predvodnik cjelogodišnjih i održivih trendova

Bienenfeld: Zagrebački turizam predvodnik cjelogodišnjih i održivih trendova
ZAGREB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2022 / 09:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebački turizam ostvaruje dobre rezultate, investira se u hotele i drugu ponudu, a predvodnik je i turističkih trendova u Hrvatskoj, posebice cjelogodišnjeg, održivog i inovativnog turizma, kaže u razgovoru za Hinu direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

"TZGZ (Turistička zajednica grada Zagreba) već djeluje sukladno strateškim ciljevima koje je MINTS (Ministarstvo turizma i sporta) definiralo u budućoj Strategiji razvoja održivog turizma RH do 2030. To su cjelogodišnji i regionalno uravnoteženiji te turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu, konkurentan, inovativan i otporan turizam”, kaže Bienenfeld.

Podsjeća da se u promociji Zagreba od 2019. naglašava zeleno i održivo, uz praćenje i odrednica strateškog dokumenta Europske komisije, Europskog zelenog plana (Green Deal 2019).

Kaže i da Zagreb cijele godine bilježi sjajne turističke rezultate i ne ovisi o ljetnoj sezoni.

"Zagreb je zadnjih godina sve dinamičnija i zanimljivija turistička destinacija koja cijele godine nudi kulturna, sportska, gastro, zabavna, MICE i druga događanja. Uz to, sada uz jenjavanje pandemije znatno raste potražnja za "city breakom"(kratki gradski odmori) te za poslovnim skupovima, od raznih domaćih i sve više međunarodnih udruženja”, naglašava direktorica TZGZ-a.

Nakon brojnih održanih skupova ove godine, do kraja godine najavljuje godišnju skupština ADAC-a, najvećeg njemačkog i europskog automobilskog kluba (ima više od 18 milijuna članova) te Lions Europa foruma s više od 700 sudionika.

Naglasak na cjelogodišnjoj ponudi i razvoju selektivnih oblika turizma, od kulturnog do zdravstvenog i drugih, je ono na čemu u Turističkoj zajednici u suradnji sa zagrebačkom turističkom industrijom inzistiraju, jer, kako ističe, osim statističkih pokazatelja važni su i čimbenici upravljanja destinacijom i povećanja kvalitete cjelokupne ponude.

"Ako destinacija dobro upravlja turizmom, atraktivna je cijele godine. Pametnim iskorištavanjem lokalne kulture, uključivanjem prirodnih atributa i autohtonih lokacija te stvaranjem doživljaja koji zadovoljavaju građane kao i posjetitelje, Zagreb postaje destinacija novog i svrhovitog načina putovanja”, poručuje Bienenfeld.

Stalni porasti dolazaka turista i noćenja

Zagreb je u prvih devet mjeseci ove godine na razini od oko 83 posto iz istog razdoblja rekordne predpandemijske 2019., no konstantno ostvaruje poraste dolazaka turista i noćenja. U prvih devet mjeseci ove godine posjetilo ga je gotovo 800 tisuća turista koji su ostvarili nešto više od 1,65 milijuna noćenja, što je 82 odnosno 72 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

Stranih turista bilo je nešto više od 647 tisuća ili 97 posto više nego u isto lanjsko vrijeme, ostvarili su i 88 posto više noćenja ili gotovo 1,4 milijuna, a i domaćih je turista došlo 35 posto više i noćilo 25 posto više.

Od smještaja turisti su u Zagrebu najviše birali hotele, njih gotovo 60 posto, zatim oko 30 posto privatni smještaj, hostele 8 posto, a Bienenfeld napominje da je produžen i prosječan ostanak na 2,1 noćenje, dok je to ranijih godina bilo 1,8 noćenja.

Među stranim turistima u Zagrebu je u prvih devet mjeseci najviše bilo Nijemaca, te iz SAD-a, Italije, Velike Britanije i Francuske, pri čemu se Amerikanci penju na vrh ljestvice, za što Bienenfeld kaže da je rezultat intenzivne suradnje s američkom turističkom industrijom, posebice vodećom svjetskom grupacijom za iskustvena i luksuzna putovanja Virtuoso, čiji je Zagreb početkom 2022. postao tzv. preffered partner.

Stoga, a i jer je američko tržište sada ključno daleko tržište za Zagreb, najavljuje i jesenski nastavak kampanja TZGZ-a na tržištima SAD-a i Kanade, od čega se, kao i drugih aktivnosti očekuje nastavak pozitivnih trendova u zagrebačkom turizmu i do kraja ove godine, kao i u idućoj.

Tagovi: Martina bienenfeld, Turistička zajednica Grada Zagreba, Green deal 2019, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE