GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Solidan rast indeksa, NIS u fokusu

Beogradska berza: Solidan rast indeksa, NIS u fokusu
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 18:24
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Akcije svih kompanija kojima se danas trgovalo na Beogradskoj berzi zabeležile su rast, poguravši značajno naviše BELEX indekse.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 489,5 miliona dinara (približno 4,2 miliona evra), budući da se trgovalo i državnim dužničkim hartijama.

Indeks BELEX 15 je skočio za 1,1 procenat na 806,50 poena, a BELEXline je ojačao za 0,6 odsto na 1.730,29 poena.

Najveći promet je ostvarila akcija Naftne industrije Srbije, u iznosu od oko 2,3 miliona dinara, po nepromenjenoj ceni od 759 dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Mešer Tehnogas se zadržao na cenovnom nivou od 14.006 dinara, uz realizaciju od 0,8 miliona dinara, dok je „Dunav osiguranje" registrovalo minimalan dobitak i dostigavši cenu od 4.000 dinara, a isprometovano je za nešto manje od 0,7 miliona dinara.

Dobitnike je predvodio Aerodrom „Nikola Tesla" s rastom vrednosti akcije od 5,2 procenta na 1.047 dinara, uz trgovanje od nepunih 0,6 miliona dinara, dok je preduzeće „Fintel energija" ostvarilo promet od 0,5 miliona dinara po ceni od 650 dinara, za 1,1 posto višoj nego u ponedeljak.

Valjaonica bakra Sevojno se takođe našla među dobitnicima dana, ojačavši za 2,2 procenta na 3.000 dinara, uz realizaciju u iznosu od 0,1 milion dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 20,09 procenata, pri čemu u kupovini 0,27 posto a u prodaji 39,90 odsto.

Dve serije državnih obveznica denominovanih u evrima ostvarile su zajedno promet od skoro 483,2 miliona dinara (4,1 milion evra).

Obveznica serije RSO16137, koja dospeva u maju 2026. godine, istrgovana je za 271 milion dinara (2,3 miliona evra), dok je serija RSO1471 s rokom dospeća u aprilu 2024.,
zabeležila promet od 212,2 miliona dinara (1,8 milion evra). Strani investitori su u kupovini obveznica imali udeo od 21,96 odsto.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Valjaonica bakra Sevojno, Messer Tehnogas, Aerodrom Nikola Tesla, Fintel Energija
PROČITAJ I OVO
Snažan pad pogodio i Beogradsku berzu
CLOSING BELL BSE
Snažan pad pogodio i Beogradsku berzu
BEOGRAD – Snažan pad akcija je, osim na svetskim tržištima kapitala, registrovan prvog trgovačkog dana u nedelji i na Beogradskoj berzi, gurnivši BELEX indekse na negativnu teritoriju.
Katastrofa na Zagrebačkoj burzi, CROBEX potonuo 4,9%
CLOSING BELL ZSE
Katastrofa na Zagrebačkoj burzi, CROBEX potonuo 4,9%
ZAGREB - Negativan sentiment s globalnih burzi zbog širenja razmjera epidemije korona virusom prelio se i na domaće tržište kapitala, pri čemu su samo dva izdanja zaključila u pozitivnom teritoriju.
Strani investitori sve više kupuju dug Rusije i ruskih kompanija
POVJERENJE
Strani investitori sve više kupuju dug Rusije i ruskih kompanija
MOSKVA - Međunarodni investitori aktivno kupuju ruske korporacijske i državne vrijednosne papire, potaknuti stabilnošću i predvidljivošću ekonomske politike, ocjenjuju u ponedjeljak ruske Ria Novosti prenoseći navode pojedinih analitičkih kuća.
Dolar profitira zbog straha od brzog širenja koronavirusa
FOREX
Dolar profitira zbog straha od brzog širenja koronavirusa
LONDON - Tečaj eura oslabio je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, dok je dolar ojačao prema košarici valuta zbog straha od brzog širenja koronavirusa izvan Kine koji je investitore potaknuo da kapital više usmjeravaju ka sigurnom utočištu dolaru.
Oštar pad i na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Oštar pad i na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak ujutro Crobex indeksi oštro pali, uz povećani promet, pa tako prate oštar pad cijena dionica na europskim i ostalim svjetskim burzama na kojima je zavladala panika zbog širenja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE