GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Indeksi pali, Philip Morris potonuo 11,5%

Beogradska berza: Indeksi pali, Philip Morris potonuo 11,5%
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2020 / 20:02
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Potres na globalnim berzama zbog straha od ekonomskih posledica epidemije koronavirusa nije zaobišao ni Beogradsku berzu.

Beogradska berza, doduše, registrovala je znatno manji minus nego neka svetska i regionalna tržišta kapitala na početku ove trgovačke nedelje.

Ukupan promet na Berzi iznosio je gotovo 1,83 milijarde dinara (15,6 miliona evra), što se uglavnom duguje trgovanju državnim dužničkim hartijama.


Indeks BELEX 15 je pao za oko 2,1 posto na 764,78 poena, a BELEXlajn je potonuo za 1,6 procenata na 1.676,33 poena. Na tržištu akcija je u fokusu investitora bio vranjski proizvođač grejnih tela i štednjaka,

Alfa plam, koji je istrgovan za 24,4 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 26.500 dinara.

Cena akcije Naftne industrije Srbije je pala za 4,5 odsto na 656 dinara, uz promet nešto manji od 6,1 milion dinara, a proizvođač i distributer tehničkih gasova Messer Tehnogas je zabeležio gubitak od 5,4 procenta, zaključivši dan na cenovnom nivou od 14.000 dinara, uz realizaciju u iznosu od 2,6 miliona dinara.

Obična akcija Komercijalne banke je oslabila za 2,6 posto, spustivši se na 2.867 dinara i zabelžila je trgovanje vredno 2,3 miliona dinara, dok je Aerodrom "Nikola Tesla" bio među malobrojnim dobitnicima dana s rastom cene od pola procenta na 1.058 dinara, uz promet od 0,4 miliona dinara.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna je potonulo za 2,6 procenata na 6.800 dinara, a isprometovano je za 0,3 miliona dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije Philip Morris bila je na čelu liste gubitnika dana s padom od 11,5 procenata na 5.701 dinar, uz realizaciju od 0,2 miliona dinara, a identičan promet imalo je "Dunav osiguranje", koje je predvodila dobitnike ojačavši za 1,2 posto na 3.850 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 0,84 odsto, pri čemu u kupovini 1,51 procenat a u prodaji nepunih 0,2 posto.

Dve serije dinarskih obveznica Republike Srbije istrgovane su zajedno za nešto manje od 1,8 milijardi dinara. Na trgovanju je dominirala serija RSO19181, s rokom dospeća u januaru 2026. godine, sa iznosom od 1,2 milijarde dinara.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Aerodrom Nikola Tesla, Metalac, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Impol Seval, Komercijalna banka, Messer Tehnogas
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE