GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Akcije Komercijalne banke prodate za 391 mln dinara, indeksi pali

Beogradska berza: Akcije Komercijalne banke prodate za 391 mln dinara, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 17:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Visok promet i snažan pad indeksa zabeleženi su poslednjeg dana u skraćenoj trgovačkoj nedelji na Beogradskoj berzi, koja neće raditi do utorka zbog uskršnjih praznika po Julijanskom kalendaru.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 1,8 milijardi dinara (15,4 miliona evra), uz živu trgovinsku aktivnost i na tržištu akcija i na tržištu državnih dužničkih hartija.

Indeks BELEX15 se stropoštao za 1,7 odsto, na 757,31 poena, tako da je na nedeljnom nivou u gubitku od 1,6 procenata, a BELEXline je potonuo za 0,2 posto, na 1.623,75 poena, ali je u odnosu na prošlu sedmicu i dalje jači za petinu procenta.

Obična akcija Komercijalne banke je dominirala na trgovanju s prometom od oko 391,2 miliona dinara, pri čemu je njena vrednost pala za gotovo 9,6 odsto, na 3.328 dinara.

Odlično trgovanje, vredno 48 miliona dinara, imala je i akcija Alta banke koja je zaključena u plusu od 1,1 posto, na 4.350 dinara, dok je Globos osiguranje bilo među vodećim gubitnicima s padom cene od 12,4 procenta, na 464 dinara, uz solidnu realizaciju u iznosu od skoro 8,9 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je isprometovana za nešto manje od 1,4 miliona dinara po ceni od 621 dinar, za preko 0,1 procenat boljoj nego u sredu, a dobitnike dana je predvodilo saobraćajno preduzeće Lasta s rastom vrednosti akcije od 6,7 odsto, na 1.099 dinaras, uz promet od preko 0,9 miliona dinara.

Fintel eneregija se spustila za 1,4 procenta, na nivo od 635 dinara, i istrgovana je za 0,6 miliona dinara, dok je proiuzvođač i distributer tehičkih gasova Messer Tehnogas ojačao za više od 2,2 odsto, na 14.186 dinara, uz realizaciju od nepunih 0,4 miliona dinara.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna se našlo pri vrhu liste dobitnika dana s rastom od 5,3 odsto, na 6.950 dinara, i zabeležilo promet od 0,3 miliona dinara, dok se akcijama Aerodroma „Nikola Tesla“ trgovalo u iznosu ispod 0,3 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 1.001 dinar.

Na MTP tržištu su najbolji učinak imale akcije poljoprivrednog preduzeća Omoljica, koje su skočile za 6,5 procenata, na 3.200 dinara, uz promet znatno iznad 1,7 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 30,32 posto, u kupovini 60,60 procenata, a u prodaji nisu učestvovali.

Dve serije dinarskih državnih obveznica zabeležile su ukupan promet od preko 1,3 milijarde dinara, pri čemu je serija RSO19181, s rokom dospeća u januaru 2026. godine, istrgovana za 943,6 miliona dinara.

Tagovi: Beogradska berza, Lasta, Messer Tehnogas, Jedinstvo Sevojno, BELEX15, BELEXline, Komercijalna banka, Alta banka, Naftna industrija Srbije
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE