GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bakar bi u budućnosti mogao biti još traženiji, evo zašto

Bakar bi u budućnosti mogao biti još traženiji, evo zašto
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2022 / 21:41
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Cijene bakra, kao i većine ostalih sirovina, rasle su u posljednje dvije godine, a potom su u lipnju ove godine doživjele značajan pad. Što možemo očekivati u budućnosti?

Bakar je na financijskim tržištima poznat kao vjesnik ekonomskih ciklusa. Kad njegova cijena poraste, predviđa se rast globalne ekonomije. Kad cijene padnu, to može biti najava recesije. Inače, slično bakru, u lipnju ove godine pale su i cijene ostalih sirovina. U svakom slučaju, od tada se govori da će zbog sve restriktivnije monetarne politike središnjih banaka doći do usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

Cijena sirovina također ovisi o ponudi i potražnji. Daleko najveći potrošač bakra je Kina. Bakar se koristi u razne svrhe, ali uglavnom kao vodič električne energije. Dakle, on je osnovni materijal od kojeg se izrađuju kabeli za prijenos električne energije, a sadrže ga i svi električni uređaji.

Hladi se i kinesko gospodarstvo, a uglavnom su problemi u sektoru nekretnina, gdje je prodaja novih stanova znatno usporena zbog prezaduženosti građevinskih tvrtki, a građevinarstvo je i veliki potrošač bakra. No, to ne znači da se očekuje smanjena potražnja za bakrom.

Budući da je bakar dobar vodič električne energije (bolji vodiči su samo plemeniti metali, čija je cijena znatno viša), koristi se za izradu prijenosnih mreža za električnu energiju. Prijelaz na obnovljive izvore električne energije predviđa izgradnju solarnih i vjetroelektrana. Takve elektrane obično se nalaze u udaljenijim područjima gdje ne postoji mreža za prijenos proizvedene energije.

Stoga će se sadašnje mreže morati nadograditi i modernizirati, a za to će biti potrebne velike količine bakra. Čak bi i automobili u budućnosti mogli biti električni. Međutim, električni automobili imaju puno više žica u sebi nego automobili na fosilna goriva, pa će to također povećati potražnju za bakrom. U prilog sve većoj potražnji govori i trend digitalizacije. Računala, kao i druge električne uređaje, teško je zamisliti bez bakrenih žica.

Najveći proizvođač bakra je Čile. Trenutne cijene ne potiču ulaganja u otvaranje novih rudnika, što bi moglo značiti da ćemo za nekoliko godina imati manjak bakra na tržištu, što će znatno podići cijene ovog metala. Investicijska banka Goldman Sachs predviđa da će se cijene bakra gotovo udvostručiti do 2025. Naravno, ovo je pod pretpostavkom da se kapacitet proizvodnje bakra povećava sporije od potražnje.

Moguće je da cijene neće tako brzo rasti ako se osigura recikliranje bakra, što bi pridonijelo manjoj količini otpada, manjoj potrošnji energije za proizvodnju bakra, a ne i najmanje važno, negativan utjecaj rudnika na lokalni okoliš bio bi manja, budući da obrada metala nije baš prijateljska prema okolišu. U protivnom će potrošnju bakra smanjiti tržište s visokim cijenama ovog metala.

Tagovi: bakar, cijene bakra, kinesko tržište, električni automobili, Goldman Sachs, električna energija
PROČITAJ I OVO
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE