GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda

Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju pale između 0,2 i 0,7 posto. U Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.

Na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, gdje je S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine.

Sva pažnja tržišta usmjerena je na čelnike Feda, koji će u srijedu izvijestiti o svojim zaključcima nakon dvodnevne sjednice.

Ulagači se nadaju da će čelnici Feda ostati pri tvrdnjama da je jačanje inflacije privremeno i da će nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku.

No, neki analitičari smatraju da bi Fed mogao otvoriti raspravu o smanjenju iznosa programa za kupnju obveznica, što bi bio prvi korak prema postupnom zaoštravanju monetarne politike.

Prema anketi Reutersa, analitičari očekuju da će Fed u kolovozu ili rujnu najaviti strategiju smanjenja programa kupnje obveznica, ali da će stvarno smanjenje kupnji početi provoditi tek početkom iduće godine.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se čekaju podaci o industrijskoj proizvodnji i potrošnji u trgovini na malo u Kini u svibnju. Analitičari očekuju sporiji rast na godišnjoj razini nego što je bio prethodnih mjeseci.

Ranije jutros već je objavljeno da je izvoz Japana u svibnju porastao 49,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, kada je zbog koronakrize oštro pao. To je nešto sporiji rast nego što su analitičari očekivali.

Dolar blago ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago ojačala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,53 boda, dok je jučer u ovo doba iznosila 90,50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 110,05 na 110,10 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2125 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2115 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle i dosegnule nove najviše razine u više od dvije godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,65 posto, na 74,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,60 posto, na 72,60 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE