GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Solidan rast indeksa

Azijska tržišta: Solidan rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burama u četvrtak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji snažan rast Wall Streeta, dok se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilizirao, nakon što je danima bio pod pritiskom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 2,5 posto.


Najviše je jutros skočio hongkonški Hang Seng indeks, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom i nekretninskom sektoru, koji su tjednima bili pod pritiskom.

Na burzi u Šangaju dionice su, pak, pod pritiskom zbog rasta broja oboljelih od covida-19, nakon što su vlasti olabavile restriktivne mjere.


Ostale burze u regiji prate jučerašnji snažni skok Wall Streeta. Dow Jones ojačao je 1,6 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli 1,5 posto.

Rast indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se dobrim poslovnim vijestima iz kompanija, kao što su Nike i FedEx.


Pozitivno je na tržište utjecala i vijest da je povjerenje potrošača u prosincu u SAD-u poraslo na najvišu razinu u osam mjeseci, dok su očekivanja u vezi inflacije pala na najnižu razinu u više od godinu dana, 6,7 posto, zahvaljujući padu cijena plina.


Osim toga, jučer je objavljeno da je u studenome prodaja postojećih kuća u SAD-u pala 7,7 posto, na najnižu razinu u dvije i pol godine, što pokazuje da zbog visokih kamata potražnja slabi.

Premda to nije baš dobar podatak, na tržište je utjecao pozitivno jer je podržao nadu da bi američka središnja banka ipak mogla zaustaviti ciklus povećanja kamata na nižim razinama nego što se očekivalo, objašnjavaju analitičari.

Unatoč rastu dva dana zaredom, S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od financijske krize 2008. godine.


Japanski Nikkei indeks jutros je porastao prvi put nakon dva dana oštrog pada, od kada je japanska središnja banka olabavila kontrolu nad prinosima na obveznice.

Pozitivno je na tržište utjecala vijest da je vlada povećala procjenu rasta gospodarstva u idućoj godini jer očekuje veće privatne investicije i rast plaća.

Dolar stagnira, cijene nafte porasle

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira, nakon pada tri dana zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,10 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 132,15 na 132,05 jena.

Jen je snažno porastao od kada su čelnici središnje japanske banke olabavili kontrolu nad prinosima na obveznice, što je prvi korak prema normalizaciji monetarne politike, nakon što se godinama vodila izuzetno poticajna politika kako bi se podržalo gospodarstvo.

Zbog toga je od početka tjedna cijena dolara prema jenu potonula oko 3,5 posto.

Američka je valuta jutros oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0615 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0605 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,44 posto, na 82,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,55 posto, na 78,70 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
ŠANGAJ - Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tijekom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE