GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa, ohrabruje usporavanje koronavirusa u Europi

Azijska tržišta: Rast indeksa, ohrabruje usporavanje koronavirusa u Europi
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak porasle jer su ulagače ohrabrile vijesti da je usporen rast broja umrlih od koronavirusa u Europi, dok su cijene nafte pale nakon prošlotjednog rekordnog skoka.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 1,1 i 3,5 posto. U Kini se danas zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrile su vijesti o usporavanju rasta broja umrlih od koronavirusa u najvećim europskim zemljama, uključujući Francusku i Italiju.

„Kako danas ne bi trebalo biti važnijih makroekonomskih izvješća, moguće je da će se zamah tržišta održati i da će porasti i cijene dionica na europskim burzama. Ako se nastavi pad stope smrtnosti od virusa, idućih dana moglo bi na tržištima vladati pozitivno raspoloženje“, kaže Jeffrey Halley, analitičar u tvrtki OANDA.

Europski terminski indeksi trenutno su u plusu više od 1,5 posto, a američki više od 3 posto, nakon prošlotjednog znatnog pada cijena dionica.


Pandemija koronavirusa odnijela je u svijetu više od 68.000 života, a zaraženo je više od 1,1 milijun ljudi.

Kako su zbog mjera za suzbijanje širenja virusa mnogi dijelovi gospodarstava paralizirani, jasno je da globalno gospodarstvo uranja u recesiju.

No, ulagači se nadaju da se širenje virusa usporava zbog čega bi uskoro mogle bile ukinute karantene, a da bi, zahvaljujući golemim poticajnim mjerama vlasti u svijetu, uskoro mogao uslijediti i oporavak gospodarskih aktivnosti.

Cijene nafte pale

A nakon što su prošloga tjedna cijene nafte skočile više od 30 posto, što je bo njihov najveći tjedni dobitak u povijesti, jutros su znatno pale.

Prošlotjedni rast cijena bio je posljedica vijesti o mogućem dogovoru Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje kako bi podržale cijene.

Cijene su nafte posljednjih mjeseci pod snažnim pritiskom jer je zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva pala potražnja za naftom, dok su istodobno Saudijska Arabija i Rusija krenule u cjenovni rat kako bi povećale svoj tržišni udio.

No, kako su nedavno cijene nafte pale na najniže razine od 2002. godine, što šteti objema stranama, čini se da su Saudijska Arabija i Rusija spremne za dogovor.

No, pregovori između te dvije zemlje, prvotno zakazani za ponedjeljak, odgođeni su do četvrtka, pa su jutros cijene 'crnog zlata' pale.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 4,4 posto, na 27,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio oko 3 posto, na 31,15 dolara.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima dolar nastavio jačati, povećavši dobitke od prošloga tjedna.

Jutros je dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo 100,70 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 100,60 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao sa 108,55 jena, koliko je iznosio u petak, na 108,75 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0815 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0805 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE