GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2022 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, no obujam trgovanja je znatno manji nego inače jer se u nekoliko zemalja zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, a više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji i na kineskim burzama danas se zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, treći dan zaredom, premda je sasvim jasno da će američka središnja banka nastaviti podizati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će biti objavljeno u utorak i koje će pokazati koliko su u kolovozu popustili inflacijski pritisci, s obzirom da su u tom mjesecu pale cijene goriva.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija u kolovozu skliznula na 8,1 posto na godišnjoj razini, s 8,5 posto mjesec dana prije.

Na Tokijsku je burzu pozitivno utjecala i vijest o popuštanju putničkih ograničenja uvedenih svojedobno u cilju suzbijanja koronavirusa. Zahvaljujući tomu, jutros su znatno porasle cijene dionica u sektorima povezanim s turizmom.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta nastavila kliziti, nakon to je prošloga tjedna pala prvi put nakon tri tjedna rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,82 boda, dok je u petak navečer iznosio 108,96 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 142,50 na 142,75 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0085 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0045 dolara.

Odmicanje eura s najniže razine u 20 godina uslijedilo je nakon što je u četvrtak Europska središnja banka povećala ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon snažnog skoka u petak. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 1,3 dolara, na 91,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,28 dolara, na 85,50 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE