GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad indeksa, inflacija izaziva zabrinutost

Azijska tržišta: Pad indeksa, inflacija izaziva zabrinutost
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i dan prije na Wall Streetu, a pala je i vrijednost kriptovaluta jer je zbog nesigurnosti u vezi inflacije splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji pale između 0,4 i 2 posto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu danas se zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom.

Na najvećoj svjetskoj burzi nestabilno se trguje jer se ulagači plaše da će prebrz rast gospodarstva dovesti do jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

Zbog toga se s oprezom očekuje zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda, koji će biti objavljen u srijedu i koji će pokazati kako oni ocjenjuju situaciju u gospodarstvu.

Prošloga su tjedna objavljeni podaci koji su pokazali da je inflacija u SAD-u dosegnula najvišu razinu u gotovo 12 godina, što je posljedica golemih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plaća, čime kompanije nastoje privući radnike.

„Sada, kada su preokupirani inflacijom, ulagači nisu skloni donositi važne odluke dok im slika ne bude jasnija. Zabrinutosti u vezi inflacije podržavat će nesigurnost na tržištima još neko vrijeme, no ne očekujem kolaps cijena dionica jer se gospodarstva postupno 'otvaraju'”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Dolar pod pritiskom, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom i skliznula blizu najniže razine od kraja veljače.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 89,83 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,13 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,15 na 108,95 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2225 dolara, blizu najviše razine u tri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2165 dolara.

Jutros je nastavljen i pad vrijednosti kriptovaluta, kao što su bitcoin i ether, što je, među ostalim, posljedica odluke Kine da financijskim institucijama zabrani pružanje usluga povezanih s transakcijama kriptovalutama.

Cijene su nafte, pak, pale oko 0,9 posto. Tako je na londonskom tržištu cijena barela skliznula na 68,15 dolara, a na američkom tržištu na 64,90 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE