GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2021 / 07:17
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer je niz nesigurnosti izazvao rast prinosa na američke obveznice i uspon tečaja dolara na najviše razine u 11 mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0,5 i 1,9 posto.

Azijske ulagače uznemirio je jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaqa, za više od 2 posto.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale, a najviše u komunikacijskom i tehnološkom sektoru, pri čemu su pod snažnim pritiskom bile dionice tehnoloških divova, kao što su Microsofta, Amazon.coma, Alphabeta i Applea.

Posljedica je to, među ostalim, rasta prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice na najviše razine od lipnja, 1,55 posto, jer se očekuje da će inflacija ostati visoka, što bi moglo natjerati Fed da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se procjenjivalo.

Ministrica financija SAD-a Janet Yellen kazala je jučer da će na kraju ove godine inflacija iznositi blizu 4 posto i upozorila zastupnike u Kongresu da bi, ako se ne dogovore o razini zaduživanja države, moglo doći do zatvaranja javnih službi, što bi ozbiljno naštetilo gospodarstvu.

U Kongresu se, naime, vode pregovori o prijedlogu proračunskog paketa, a raspravlja se, među ostalim, o povećanju poreza i razini zaduživanja savezne države.

Republikanci se protive mnogim prijedlozima vladajućih demokrata, pa bi pregovori mogli potrajati.

„Ulagače je najviše zabrinuo snažan rast prinosa na obveznice u proteklih tjedan dana, što je dovelo do ove rasprodaje na tržištu dionica. No, niz je razloga pogoršanja raspoloženja na tržištu, a to su, među ostalim, naporni pregovori u Washingtonu o zaduživanju države, proračunu i povećanju poreza”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Sklonost ulagača prema riziku smanjena je i zbog toga što uskoro počinje smanjivanje monetarnih poticaja, koji od početka pandemije koronavirusa podržavaju gospodarstvo i financijska tržišta.

Prošloga su tjedna čelnici Feda poručili da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se procjenjivalo.

Azijski su ulagači suzdržani i zbog neizvjesne sudbine kineske nekretninske kompanije Evergrande.

Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, danima pritišću kineska tržišta jer bi mogli negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor.

Jutros je cijena dionice Evergrandea skočila 12 posto, nakon što je kompanija najavila prodaju svog udjela u Shengjing banci vrijednog 1,5 milijardi dolara.

Postoji mogućnost da bi novcem od prodaje tog udjela kompanija mogla isplatiti dospjele i kamate na obveznice koje će tek dospjeti na naplatu, što bi značilo da će izbjeći stečaj. No, konačno rješenje još je uvijek daleko.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla na najvišu razinu u 11 mjeseci jer ulagači traže sigurnije utočište za kapital, s obzirom na oštar pad burzi.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,74 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,49 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 111,10 na 111,55 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1685 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1695 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale s najviših razina u gotovo tri godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 78,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 74,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE