GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2020 / 07:04
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, nakon znatnog rasta cijena dionica prethodnih dana, jer su ulagači suzdržani zbog napetosti između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi jutros Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Posljednjih su dana najave o novim poticajnim gospodarskim mjerama u Kini i Japanu podržavale rast tržišta kapitala, kao i najave o postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu, s obzirom da se širenje koronavirusa usporava.

No, jutros su u fokusu ulagača ponovno i napetosti između Washingtona i Pekinga, nakon što je jučer agencija Bloomberg objavila da američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i financijskih institucija.

Uz to, savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow kazao je da je predsjednik Donald Trump toliko ljut na Kinu zbog koronavirusa i drugih stvari da mu trgovinski dogovor više nije toliko važan kao prije.

Trump i njegova vlada svako malo kritiziraju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a u posljednje vrijeme Washington poručuje i da će oštro reagirati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu.

Kina je, naime, prošloga tjedna najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon lanjskih prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, kojim bi se Hong Kongu zabranilo odcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

Ulagači se plaše da bi pogoršanje odnosa između SAD-a i Kine moglo dodatno narušiti globalne poslovne aktivnosti, koje su ionako pod pritiskom zbog koronakrize.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar oslabio drugi dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,70 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 107,80 na 107,55 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0955 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0910 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 34,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,55 posto, na 35,95 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
ŽITO
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
BRUXELLES - Europska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE