GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Negativan početak tjedna

Azijska tržišta: Negativan početak tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2022 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer je ulagače zabrinula pojava nove podvarijante koronavirusa u Šangaju i jer se plaše agresivnog povećanja kamata američke središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu više od 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 2,3 posto.

Oštar pad kineskih tržišta posljedica je vijesti da je u Šangaju otkrivena nova podvarijanta omikron soja koronavirusa.

Zbog toga se ulagači plaše da će lokalne vlasti ponovno uvesti restriktivne mjere u tom poslovnom i financijskom središtu Kine, što bi usporilo rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Pritisak na tamošnja tržišta posljedica je i oštrog pada cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Alibaba i Tencent.

Ulagači se plaše i da će američka središnja banka u srpnju ponovno agresivno povećati ključne kamatne stope, kao i u lipnju.

U petak je objavljeno da je u SAD-u u lipnju broj zaposlenih povećan za 372.000, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti stagnirala na niskih 3,6 posto.

Prosječna satnica porasla je, pak, za 5,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što pokazuje da inflacijski pritisci ne popuštaju.

A sve to znači da bi Fed mogao nastaviti agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Na burzama vlada oprez i zbog toga što će u srijedu biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju dodatno ubrzala na 8,8 posto, novu najvišu razinu u više od 40 godina.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i poslovni rezultati američkih kompanija, s obzirom da počinje sezona objava kvartalnih financijskih izvješća.

I dok je većina azijskih burzi jutros pala, japanski Nikkei indeks znatno je porastao. To se djelomice zahvaljuje rezultatima parlamentarnih izbora, održanih u nedjelju.

Japanska konzervativna koalicijska vlada na dobrom je putu da osvoji većinu mjesta u gornjem domu. Prema izlaznoj anketi javne televizije NHK, Liberalno-demokratska stranka (LDP) premijera Fumia Kishide, zajedno s koalicijskom strankom Komeito, mogla bi osvojiti između 69 i 83 od 125 mjesta u gornjem domu.

Ti su izbori održani samo dva dana nakon što je u petak u izbornoj kampanji ubijen bivši premijer Shinzo Abe.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, nakon što je prošloga tjedna skočila 1,5 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,4 posto, na 107,39 bodova, nedaleko najviše razine u 20 godina.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,6 posto, na 136,95 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo i 137,28 jena, najvišu razinu u 24 godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,38 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0145 dolara, blizu najniže razinu od kraja 2002. godine.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna skliznule više od 3 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 0,65 posto, na 106,32 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,91 posto, na 103,94 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE