GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u pet tjedana

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u pet tjedana
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2021 / 07:25
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja oporavka najvećih svjetskih gospodarstava, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta pala blizu najniže razine u mjesec dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto i dosegnuo najvišu razinu u pet tjedana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 0,5 posto. No, u Australiji i Južnoj Koreji pale su oko 0,7 posto.

Na tržištima vlada oprez jer su posljednji podaci pokazali da se usporava oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize, a ulagače zabrinjava i nastavak širenja delta varijante koronavirusa.

S druge strane, podršku tržištima pruža nada da će središnje banke nastaviti voditi labavu monetarnu politiku koja već više od godinu dana potiče rast cijena dionica.

Zbog toga su u fokusu ulagača makroekonomski podaci koji mogu utjecati na odluke središnjih bankara o monetarnoj politici.

Posebno je u fokusu američki Fed. Jučer je agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u kolovozu u SAD-u broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 374.000, znatno manje od očekivanih 600.000.

To pokazuje da se oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva usporava i da bi Fed još neko vrijeme mogao zadržati krajnje poticajnu monetarnu politiku.

Iz istog razloga u petak će u fokusu ulagača biti službeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 750.000.

Budu li podaci bolji od očekivanja, to bi moglo izazvati bojazni da će Fed uskoro smanjiti iznose poticaja. Budu li podaci slabiji, to bi moglo značiti da će Fed još neko vrijeme nastaviti tiskati novac dosadašnjim tempom.

„Brojka bliža 400 nego 800 tisuća značila bi da bi Fed mogao pričekati daljnje poboljšanje na tržištu rada i zbog toga odgoditi odluku o smanjenju programa kupnje obveznica s rujna na studeni. Tako proizlazi da bi loša vijest za tržište rada bila dobra vijest za rizičnije investicije”, kaže Rodrigo Catril, strateg u NAB-u.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala blizu najniže razine u mjesec dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,47 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,75 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 110,15 na 109,95 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1840 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1805 dolara.

Podršku euru pružio je jučer predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann koji je upozorio na rizik od jačanja inflacije i pozvao na smanjenje programa Europske središnje banke za kupnju državnih obveznica.

A cijene su nafte jutros pale, nakon što je OPEC na jučerašnjem sastanku ostao pri odluci o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno u idućim mjesecima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,70 posto, na 71,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,80 posto, na 68,05 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE