GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi rastu, ohrabruju američki podaci

Azijska tržišta: Indeksi rastu, ohrabruju američki podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, dok je dolar oslabio jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva i prijedlog Bijele kuće o izdašnoj saveznoj potrošnji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto i dosegnuo najvišu razinu u ovom mjesecu.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasli između 0,1 i 1,1 posto.

Azijske burze prate jučerašnji blagi rast Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon dobrih gospodarskih pokazatelja.

Tako je jučer objavljeno da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u pao više nego što se očekivalo, na 406.000, najnižu razinu u 14 mjeseci.

To ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada nakon postupnog ukidanja restrikcija povezanih s pandemijom koronavirusa.

Drugo izvješće pokazalo je, pak, da su kompanije nastavile ulaganja u opremu, i to bržim tempom nego prijašnjih mjeseci.

Azijske ulagače ohrabrilo je i pisanje New York Timesa da će predsjednik Joe Biden u fiskalnoj 2022. godini tražiti povećanje savezne potrošnje na 6.000 milijardi dolara.

Uz to, Biden poziva na povećanje minimalnih satnica te predlaže velike investicije u infrastrukturu.

Premda sve to izaziva zabrinutosti zbog mogućeg rasta inflacije, pa posljedično i zaoštravanja monetarne politike američke središnje banke, tržišta su dobro reagirala na najavu dodatne državne potrošnje.

„Povećanje potrošnje dobro je za rast svjetskog gospodarstva i tržišta dionica, pa je to poboljšalo raspoloženje ulagača”, kaže Kyle Rodda, analitičar u IG-u.

Premda iz Feda poručuju da će jačanje inflacije biti privremeno, u fokusu su ulagača posljednjih tjedana upravo vijesti o inflaciji.

U petak će biti objavljeno izvješće o osobnoj potrošnji u SAD-u, koje bi moglo dati jasniju sliku na kojim se razinama kreće inflacija.

Prije dva tjedna objavljeno je da su potrošačke cijene porasle po najvišoj stopi u posljednjih 12 godina, što je izazvalo zabrinutosti u vezi inflacije i potaknulo nesigurnost na tržištima.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,09 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,15 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio s jučerašnjih 109,15 na 109,90 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2190 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2175 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,50 posto, na 69,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,65 posto, na 67,27 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE