GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, zabrinjava ukrajinska kriza

Azijska tržišta: Indeksi pali, zabrinjava ukrajinska kriza
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2022 / 07:16
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava jačanje napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine, dok su cijene nafte iz istog razloga dosegnule nove najviše razine u više od sedam godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 5,30 sati u minusu otprilike 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 1,4 posto.

Azijske ulagače zabrinjava ukrajinska kriza, nakon što je u petak Bijela kuća poručila da Rusija sada ima dovoljno vojnika da izvede veliku vojnu operaciju na Ukrajinu, da bi napad mogao uslijediti bilo koji dan i da bi svi Amerikanci trebali napustiti Ukrajinu u roku od 24 do 48 sati.

Zbog toga su već u petak pale cijene dionica na Wall Streetu, a jutros su u minusu i europski terminski indeksi, što najavljuje pad cijena dionica na europskim tržištima.

Ulagači su nesigurni i zbog toga što će američka središnja banka uskoro povećati ključne kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u posljednjih 40 godina.

Očekuje se da će prvo povećanje kamata Feda uslijediti u ožujku, i to vjerojatno za 0,5 postotnih bodova, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

„Rasprostranjeni inflacijski pritisci doveli su do ranijeg nego što se očekivalo pritiska na sinkronizirani zaokret prema restriktivnoj monetarnoj politici širom svijeta. No, ne očekujemo agresivne poteze u ožujku. Djelomice zbog nesigurnosti u vezi s omikronom, geopolitičkim napetostima i slabljenjem kupovne moći stanovništva zbog inflacije, a sve to snažno pritišće rast gospodarstava u tekućem tromjesečju”, kaže Bruce Kasman, glavni ekonomist u JPMorganu.

Posljednjih godina rast gospodarstava i tržišta kapitala poticale su vrlo labava monetarna politika središnjih banaka i niske kamatne stope, uz izdašne fiskalne poticaje, no razdoblje jeftinog novca bliži se kraju.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon prošlotjednog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,97 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,03 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao sa 115,40 na 115,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1345 dolara, dok je u petak iznosila 1,1350 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što s prošloga tjedna porasle osmi tjedan zaredom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,27 posto, na 95,64 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,48 posto, na 94,48 dolara.

To su nove najviše razine cijena još od kraja 2014. godine, a posljedica su strahovanja trgovaca od poremećaja opskrbe nafte iz Rusije.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
STATISTIKA
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
LJUBLJANA - Lani je u Sloveniji u odnosu na prethodnu godinu smanjena proizvodnja kravljeg mlijeka, govedine i svinjetine. S druge strane, povećana je proizvodnja mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mesa te kokošjih jaja.
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
TURIZAM
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
PODGORICA - Iako se ove godine najavljuje izvrsna turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava s dugogodišnjim problemima vezanim za infrastrukturu i tržišnu ponudu, kao i nedostatkom platežno sposobnih gostiju.
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
NEW YORK - Indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok su na europskim burzama cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina.
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
TJEDNI FOREX
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti porastao gotovo jedan posto.
Kratkotrajno ludilo oko GameStopa
MEME DIONICE
Kratkotrajno ludilo oko GameStopa
NEW YORK - Početkom tjedna velika pozornost bila je usmjerena na “meme” dionice poput onih GameStopa i AMC Entertainmenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE