GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali drugi dan zaredom, ulagači zabrinuti

Azijska tržišta: Indeksi pali drugi dan zaredom, ulagači zabrinuti
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2023 / 08:03
Autor: SEEbiz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u utorak, drugi dan zaredom, jer ulagači ne žele riskirati uoči sjednice čelnika američke središnje banke i jer ih zabrinjava situacija na kineskom nekretninskom tržištu

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,3 i 0,5 posto. U Hong Kongu i Šangaju blago su porasle.

Ulagače u regiji zabrinjavaju problemi na kineskom nekretninskom tržištu. Svako malo neka velika građevinska razvojna kompanija zbog loše financijske situacije zatraži odgodu otplate kamata na obveznica.

Ako dobije odgodu, cijena dionice te kompanije poraste. A potom, uoči novog roka otplate, ponovno padne. Uz to, ulagači ne žele riskirati uoči sjednice čelnika Feda, koja počinje u utorak, a završava u srijedu. Zbog toga se i na Wall Streetu jučer trgovalo oprezno, pa su vodeći burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni.

S nestrpljenjem se čeka i što će na konferenciji za medije u srijedu kazati predsjednik Feda Jerome Powell.

„Powell može svojim komentarima potaknuti velike pomake na tržištu u jednom ili drugom smjeru, pa se ne želite naći na pogrešnoj strani”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel, objašnjavajući oprez ulagača.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,29 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 147,80 na 147,65 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0680 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0665 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,69 posto, na 95,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,04 posto, na 92,50 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i pad indeksa
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio slabašan promet i pad indeksa.
U Europi se gomilaju zalihe kave
KAVA
U Europi se gomilaju zalihe kave
LONDON - Europa gomila zalihe kave kako bi izbjegla teškoće koje bi mogle iskrsnuti početkom iduće godine stupanjem na snagu uredbe Europske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kavu (ICO).
Spajić: Uskoro linija Budva – Dubrovnik
NAJAVE
Spajić: Uskoro linija Budva – Dubrovnik
BUDVA – Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) i kompanije Dukley Marina potpisali su danas u Budvi Sporazum o predaji Luke Budva državi.
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, strahuje se od dužeg razdoblja visokih kamata
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, strahuje se od dužeg razdoblja visokih kamata
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon što su minute posljednje sjednice američke središnje banke otkrile zabrinutost dužnosnika Fed-a zbog ljepljive inflacije, pri čemu su se članice činile hladne noge na moguća smanjenja kamatnih stopa.
Wall Street: Indeksi pali, zapisnici Feda zabrinuli investitore
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi pali, zapisnici Feda zabrinuli investitore
NEW YORK - Američki indeksi pali su u srijedu jer je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u svibnju izazvao zabrinutost zbog tvrdoglave inflacije, što ukazuje da središnja banka možda neće uskoro smanjiti kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE