GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blage oscilacije indeksa

Azijska tržišta: Blage oscilacije indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 08:54
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim burzama u ponedjeljak najvažniji indeksi blago osciliraju bez nekog jasnog smjera, dok investitore brinu najnovije napetosti između SAD-a i Kine, no nade im daju podaci o oporavku industrijske aktivnosti u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih jutros oscilira između pozitivnog i negativnog područja, krećući se oko najviše razine u zadnjih 6,5 mjeseci, koju je dosegnuo protekloga tjedna.

Obujam trgovanja je skroman, jer zbog nacionalnog praznika ne rade japansko i singapursko tržište. Istodobno, kineske burze u blagom su minusu.

Sudeći po najnovijem podatku o usporavanju deflacije proizvođačkih cijena, industrijska proizvodnja u Kini postupno se vraća na razine prije pandemije, zahvaljujući oporavku potražnje, državnim poticajima i iznenađujuće otpornom izvozu. Naime, kineski statistički zavod objavio je da su proizvođačke cijene u srpnju usporile pad na 2,4 posto na godišnjoj razini, nakon lipanjskog potonuća od 3 posto.

No, investitore zabrinjava najnoviji potez američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je potpisao dvije izvršne uredbe kojima se u roku od 45 dana zabranjuje rad na američkom tržištu popularnoj aplikaciji TikTok i društvenoj mreži WeChat, koje stupaju na snagu za 45 dana.

"Veće pitanje za tržišta je hoće li ti potezi ugroziti kineski-američke trgovinske pregovore 15. kolovoza, a tržišta pozorno prate i hoće li Kina poduzeti protumjere", kaže Tapas Strickland, direktor u National Australia Bank.

Na deviznim tržištima tečaj dolara nije se znatnije mijenjao prema najvažnijim valutama, nakon 7 tjedana gubitaka, što predstavlja njegov najdulji negativni trend u zadnjih 10 godina, a ponajviše je posljedica popustljive američke monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,11 posto, na 93,3 boda.

Tako je tečaj eura jutros iznosio 1,1791 dolara, što je 0,05 posto više nego u petak. Protekloga tjedna dosegnu je i 1,1915 dolara - najvišu razinu u zadnje dvije godine.

Istodobno, tečaj jena blago je oslabio prema dolaru, za 0,14 posto, na 105,75 jena.

"Naš portfelj već tjednima pozicioniran je za slabljenje zbog posljedica velikog rasta broja zaraženih Covidom-19 u SAD-u, koji je otvorio znatan jaz u ekonomskoj izvedbi u kratkom roku s ostalim svjetskim gospodarstvima, psoebno u odnosu na Europu. Na euro smo koncentrirani zbog strukturnog poboljšanja okvira europske makroekonomske politike nakon postignutog dogovora o fondu za oporavak", ističu analitičari JP Mornaga u bilješci klijentima.

Općenito, trgovanje je prilično skromno, uslijed praznika u Japanu i neizvjesnosti oko toga mogu li se američki političari dogovoriti o novom paketu fiskalnih poticaja za ekonomiju koja je na udaru koronavirusa.

Na naftnim tržištima cijene su blago ojačale jutors, pri čemu je barel Brenta u Londonu poskupio 40 centi, na 44,8 dolara, a na američkom za 46 centi, na 41,48 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE