GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ante Žigman na čelu Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e

Ante Žigman na čelu Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 09:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman izabran je za predsjedavajućeg člana Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA).

Odbor za rizike i financijsku stabilnost (RFSC) pomaže u ostvarenju ciljeva EIOPA-e usmjerenih na očuvanje stabilnosti sektora osiguranja i profesionalnih mirovina u cijeloj Europskoj uniji. Pritom procjenjuje rizike koji negativno utječu na financijsku stabilnost tog dijela nebankarskog financijskog sektora. Zaključci i analize Odbora temelje se na širokom spektru prikupljenih informacija, od tržišnih pokazatelja i analiza financijskog tržišta preko analiza financijske stabilnosti koje izrađuju zaposlenici EIOPA-e do kvartalnih podataka koje im dostavljaju nacionalni regulatori država članica EU-a, uključujući Hanfu. U namjeri da sprječava krize, njima upravlja i rješava ih, EIOPA na europskoj razini pretvara analitičke zaključke Odbora u moguće političke aktivnosti koje bi mogla poduzeti unutar svojih ovlasti i nadležnosti.

Sudjelovanjem u navedenom Odboru Hanfi se dodatno otvara prostor za unapređenje nadzora te pouzdano i lako detektiranje ranih rizika koji se uslijed pojave globalnih poremećaja na financijskim tržištima mogu prenijeti na hrvatsko tržište.

Podsjetimo, EIOPA je (uz ESMA-u i EBA-u) jedno od tri europska financijska nadzorna tijela te neovisno savjetodavno tijelo Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije. Osnovana je 2011., a njezini su članovi predstavnici svih nacionalnih nadležnih tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje. Svojim djelovanjem promiče snažan regulatorni okvir i dosljedne nadzorne prakse kako bi se zaštitila prava osiguranika i korisnika mirovinskih proizvoda te pridonijelo povjerenju javnosti u sektore osiguranja i profesionalnih mirovina EU-a. EIOPA također doprinosi i oblikovanju politika i zakona na razini EU-a i na nacionalnim razinama.

Uz dosadašnje višegodišnje članstvo u Izvršnom odboru Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (engl. International Association of Insurance Supervisors – IAIS) na mjestu predstavnika regije srednje i istočne Europe i Zakavkazja (CEET), ovo je još jedna međunarodna pozicija povjerena predsjedniku Upravnog vijeća Hanfe. Kao predstavnik nacionalnog regulatora, Ante Žigman još je i član Odbora nadzornika EIOPA-e, koji donosi sve strateške odluke europskog regulatornog tijela.

Tagovi: Ante Žigman, Odbor za rizike i financijsku stabilnost, Upravljački odbor za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE