GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske

Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 14:18
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku u veljači je ostvareno 104 tis. dolazaka i 245 tis. noćenja turista, što u odnosu na prošlogodišnju veljaču predstavlja pad dolazaka turista za 62,7% odnosno pad noćenja za 59,8%.

Navedeni pad izravna je posljedica nepovoljne epidemiološke situacije koja je dovela do novih restrikcija i ograničenja međunarodnih putovanja kako u Hrvatskoj tako i u našim najemitivnijim tržištima.

Pogledamo li strukturu ukupno ostvarenih dolazaka turista u veljači, možemo primijetiti da su preko 80% ukupno ostvarenih dolazaka ostvarili domaći turisti, dok su samo 19,2% ostvarili strani turisti. Navedena kretanja nisu uobičajena za hrvatski turizam, a rezultat su spomenutih mjera za sprječavanje širenja pandemije koje su i u veljači bile prisutne u većini zemalja. Pri tome, uz 88,2% manje dolazaka stranih turista, domaći su turisti zabilježili pad po stopi od 21,6%. S druge strane, u strukturi ukupno ostvarenih noćenja, inozemni gosti u veljači činili su 32,2% ukupnih noćenja s godišnjim padom od 80,1%, dok su domaći turisti činili 67,8%, s padom od 22,6% u odnosu na veljaču 2020. godine.

Tijekom veljače, najveći broj noćenja stranih turista ostvarili su turisti iz Italije, s udjelom od 12,3% u ukupnim stranim noćenjima, nakon čega slijede Njemačka (11,3%), Slovenija (8,3%), SAD (7,9%), Bosna i Hercegovina (6,7%) te Austrija (6,0%).

Obzirom na početak pandemije u ožujku prošle godine, posljednji podaci HTZ-ovog sustava eVisitor ukazuju na rast ukupnih dolazaka i noćenja u ožujku ove godine. Nakon dvanaest mjeseci negativnih kretanja, ostvareno je 39,4% više dolazaka te 65,5% više noćenja u odnosu na ožujak prošle godine.

Uz pretpostavku stabilizacije i poboljšanja epidemiološke slike očekujemo poboljšanja kretanja fizičkih pokazatelja u turizmu, kao i djelatnosti vezanih za turizam. Iako, recentno ponovno pogoršanje epidemiološke situacije kod nas kao i u susjednim/emitivnim zemljama već je dovelo do odgode početka turističke predsezone, pri čemu je stanje dodatno otežano i pogoršano sporijom dinamikom cijepljenja. Ipak očekujemo kako će središnji dio turističke sezone, koji je lani prekinut sredinom kolovoza uslijed naglog rasta broja zaraženih, ove godine trajati duže pri čemu, uz sve veći broj cijepljenih, očekujemo i bolje rezultate turističke post sezone.

Hrvatskoj svakako u prilog ide percepcija zemlje kao sigurnog odredišta kao i činjenica da je Hrvatska auto destinacija za većinu uobičajenih inozemnih gostiju. Međutim, razine iz 2019. u pogledu broja dolazaka i noćenja turista kao i financijski rezultat koji se odnosi na turističku potrošnju zasigurno neće biti dosegnute.

Tagovi: hrvatski turizam, Kristjan Staničić, Hrvatska turistička zajednica, strani turisti, njemački turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE