GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari očekuju uzlet cijene bakra u 2023.

Analitičari očekuju uzlet cijene bakra u 2023.
BAKAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2022 / 08:28
Autor: SEEbiz
LONDON - Bakar - koji se tradicionalno smatra vodećim pokazateljem ekonomskog prosperiteta - iznenađujuće nije imao tešku godinu. Ali analitičari očekuju ponovno oživljavanje u idućoj godini, iako su globalni izgledi i dalje vrlo neizvjesni.

Neke od najvećih banaka na Wall Streetu posljednjih su tjedana sugerirale da će kombinacija kratkoročne nedovoljne opskrbe i dugoročne potražnje povezane s energetskom tranzicijom gurnuti crveni metal prema gore.

Pritisak naniže u 2022. djelomično je proizašao iz stalnih tržišnih očekivanja za infleksiju viška na tržištu metala, potaknuto iščekivanjem usporene potražnje usred usporavanja globalnog rasta i ubrzanja rudarskih aktivnosti, napisali su stratezi Goldman Sachsa u bilješci prošlog tjedna, piee CNBC.

Međutim, to se nije ostvarilo, a Goldman je istaknuo da je tržište katoda ostalo u "jasnom deficitu (GS procjena 210kt u odnosu na 131kt ranije), s globalnim vidljivim zalihama koje su pale na najnižu razinu u 14 godina", strateg za metale Nick Snowdown rekao je.

“Jednako važno, višak koji smo prethodno očekivali za 2023. (169kt suficit) također je sada nestao u našoj posljednjoj iteraciji bilance (GSe 178kt deficit)”, dodao je.

Metal — koji se koristi u mnogim sektorima — također je izdržao tešku 2022. godinu zbog strože monetarne politike SAD-a, energetske krize koja je proizašla iz rata u Ukrajini i kineske kombinacije strogih karantena zbog Covid-19 i slabog tržišta nekretnina. Cijene bakra na LME-u dosegle su vrhunac od preko 10.600 USD/t u ožujku ove godine.

Bude li kinesko ublažavanje njezinih ograničenja bez Covida napredovalo dalje prema ponovnom otvaranju gospodarstva, vjerojatno će doći do obnavljanja zaliha, vjeruje Goldman.

"Ako bi Kina vratila svoj omjer zaliha bakra i potrošnje na razine prije 2020., to bi značilo čak 500kt povećanja fizičke potražnje", rekao je Snowdown.

Tromjesečnim futuresima bakra na Londonskoj burzi metala trgovalo se po 8.543 USD u ponedjeljak ujutro u Europi, nakon što su u studenom objavile najjači mjesec od travnja 2021. zbog nade u povećanje potražnje ako Kina ublaži svoju politiku nulte epidemije Covida.

Goldman je prošlog tjedna povisio svoju 12-mjesečnu prognozu na 11.000 USD/t sa 9.000 USD/t i unaprijedio svoju prognozu prosječne cijene na 9.750 USD/t za 2023. i 12.000 USD/t 2024. godine.

Robni stratezi Bank of Americe vjeruju da bi bakar mogao porasti na 12 000 USD/t u drugom tromjesečju 2023., s obzirom na prave okolnosti. Takav scenarij zahtijevao bi zaokret od strane američke središnje banke prema manje agresivnom stezanju monetarne politike, ograničavanje rasta američkog dolara i da potražnja ostane podržana kako se planirana energetska tranzicija ubrzava.

Tagovi: bakar, cijene bakra, kineska ekonomija, Goldman Sachs, Bank of America, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE