GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari očekuju uzlet cijene bakra u 2023.

Analitičari očekuju uzlet cijene bakra u 2023.
BAKAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2022 / 08:28
Autor: SEEbiz
LONDON - Bakar - koji se tradicionalno smatra vodećim pokazateljem ekonomskog prosperiteta - iznenađujuće nije imao tešku godinu. Ali analitičari očekuju ponovno oživljavanje u idućoj godini, iako su globalni izgledi i dalje vrlo neizvjesni.

Neke od najvećih banaka na Wall Streetu posljednjih su tjedana sugerirale da će kombinacija kratkoročne nedovoljne opskrbe i dugoročne potražnje povezane s energetskom tranzicijom gurnuti crveni metal prema gore.

Pritisak naniže u 2022. djelomično je proizašao iz stalnih tržišnih očekivanja za infleksiju viška na tržištu metala, potaknuto iščekivanjem usporene potražnje usred usporavanja globalnog rasta i ubrzanja rudarskih aktivnosti, napisali su stratezi Goldman Sachsa u bilješci prošlog tjedna, piee CNBC.

Međutim, to se nije ostvarilo, a Goldman je istaknuo da je tržište katoda ostalo u "jasnom deficitu (GS procjena 210kt u odnosu na 131kt ranije), s globalnim vidljivim zalihama koje su pale na najnižu razinu u 14 godina", strateg za metale Nick Snowdown rekao je.

“Jednako važno, višak koji smo prethodno očekivali za 2023. (169kt suficit) također je sada nestao u našoj posljednjoj iteraciji bilance (GSe 178kt deficit)”, dodao je.

Metal — koji se koristi u mnogim sektorima — također je izdržao tešku 2022. godinu zbog strože monetarne politike SAD-a, energetske krize koja je proizašla iz rata u Ukrajini i kineske kombinacije strogih karantena zbog Covid-19 i slabog tržišta nekretnina. Cijene bakra na LME-u dosegle su vrhunac od preko 10.600 USD/t u ožujku ove godine.

Bude li kinesko ublažavanje njezinih ograničenja bez Covida napredovalo dalje prema ponovnom otvaranju gospodarstva, vjerojatno će doći do obnavljanja zaliha, vjeruje Goldman.

"Ako bi Kina vratila svoj omjer zaliha bakra i potrošnje na razine prije 2020., to bi značilo čak 500kt povećanja fizičke potražnje", rekao je Snowdown.

Tromjesečnim futuresima bakra na Londonskoj burzi metala trgovalo se po 8.543 USD u ponedjeljak ujutro u Europi, nakon što su u studenom objavile najjači mjesec od travnja 2021. zbog nade u povećanje potražnje ako Kina ublaži svoju politiku nulte epidemije Covida.

Goldman je prošlog tjedna povisio svoju 12-mjesečnu prognozu na 11.000 USD/t sa 9.000 USD/t i unaprijedio svoju prognozu prosječne cijene na 9.750 USD/t za 2023. i 12.000 USD/t 2024. godine.

Robni stratezi Bank of Americe vjeruju da bi bakar mogao porasti na 12 000 USD/t u drugom tromjesečju 2023., s obzirom na prave okolnosti. Takav scenarij zahtijevao bi zaokret od strane američke središnje banke prema manje agresivnom stezanju monetarne politike, ograničavanje rasta američkog dolara i da potražnja ostane podržana kako se planirana energetska tranzicija ubrzava.

Tagovi: bakar, cijene bakra, kineska ekonomija, Goldman Sachs, Bank of America, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
RAST
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
NEW YORK - Američki su indeksu porasli u četvrtak nakon iznimno volatilne trgovine.
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
PRESUDA
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
WASHINGTON - Američki sud naredio je podružnici Clearstream njemačkog burzovnog operatora Deutsche Börse da preda oko 1,7 milijardi dolara imovine koju drži iranska središnja banka, Bank Markazi.
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
ZAGREB - Blagim rastom CROBEX je prekinuo trodnevni negativni niz na Zagrebačkoj burzi.
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
OMF-ovi
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem veljače 2023. iznosila je 18 milijardi eura, što je 116,8 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Hanfe.
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
KAMATNE STOPE
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
BERN - Švicarska narodna banka povećala je danas ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova na 1,5 posto. Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, banka je objavila da je to odgovor na "ponovne inflatorne pritiske". Pritom nisu isključili dodatna povećanja u narednim mjesecima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE