GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari najavljuju: 2023. u znaku zlata

Analitičari najavljuju: 2023. u znaku zlata
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2022 / 09:13
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata mogle bi skočiti na 4.000 dolara za uncu tijekom iduće godine jer povećanje kamatnih stopa i strahovi od recesije održavaju tržišta nestabilnima, rekao je Juerg Kiener, izvršni direktor i glavni investicijski direktor Swiss Asia Capitala.

Cijena plemenitog metala mogla bi dosegnuti između 2.500 i 4.000 dolara negdje sljedeće godine, rekao je Kiener za CNBC-jevu emisiju “Street Signs Asia” u srijedu.

Postoji dobra šansa da tržište zlata vidi veliki pomak, rekao je, dodajući da "to neće biti samo 10% ili 20%," već pomak koji će "stvarno postići nove vrhunce".

Kiener je objasnio da bi se mnoga gospodarstva mogla suočiti s "malom recesijom" u prvom tromjesečju, što bi dovelo do toga da mnoge središnje banke uspore tempo podizanja kamatnih stopa i zlato odmah učinilo privlačnijim. Rekao je da je zlato također jedina imovina koju posjeduje svaka središnja banka.

Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, središnje banke kupile su 400 tona zlata u trećem tromjesečju, gotovo udvostručivši prethodni rekord od 241 tone u istom razdoblju 2018.

“Od [2000-ih] prosječni povrat [na] zlato u bilo kojoj valuti je negdje između 8% i 10% godišnje. Niste to postigli na tržištu obveznica. To niste postigli na tržištu kapitala.”

Kiener je također rekao da će ulagači tražiti zlato s visokom inflacijom u mnogim dijelovima svijeta. "Zlato je vrlo dobra zaštita od inflacije, izvrstan ulov tijekom stagflacije i odličan dodatak portfelju."

Unatoč velikoj potražnji za zlatom, Kenny Polcari, viši tržišni strateg u Slatestone Wealthu, ne slaže se da bi se cijene sljedeće godine mogle više nego udvostručiti.

"Nemam ciljnu cijenu od 4000 dolara, iako bih volio da se pojavi", rekao je u emisiji "Street Signs Asia" na CNBC-u u četvrtak.

Polcari je tvrdio da će cijene zlata doživjeti određeni pad i otpor na 1900 dolara za uncu. Cijene bi se određivale prema tome kako inflacija reagira na globalno povećanje kamatnih stopa, rekao je.

“Volim zlato. Uvijek sam volio zlato - rekao je. “Zlato bi trebalo biti dio vašeg portfelja. Mislim da će proći bolje, ali nemam ciljanu cijenu od 4000 dolara.”

Zlato je ojačalo u utorak dok je američki dolar oslabio nakon što je japanska središnja banka prilagodila svoju politiku kontrole krivulje prinosa. Objava je uzrokovala porast cijena zlata za 1% iznad ključne razine od 1.800 USD, prije nego što je pala niže u srijedu kada se dolar oporavio.

Na pitanje je li ponuda slaba zbog velike potražnje, Kiener iz Swiss Asia Capitala rekao je da "uvijek ima ponude, ali možda ne po cijeni koju želite".

Tagovi: zlato, cijene zlata, ETF fondovi, Juerg Kiener, kamatne stope, tržište kapitala, volatilnost, GLD ETF
PROČITAJ I OVO
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik dana, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik dana, indeksi porasli
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze zaključili su rastom, a za što su prvenstveno zaslužne dionice Končara i Ericssona Nikole Tesle.
Hanfa odobrila Bohemian Financingu objavu ponude za preuzimanje Jelse
ZELENO SVJETLO
Hanfa odobrila Bohemian Financingu objavu ponude za preuzimanje Jelse
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijelo je u srijedu rješenje kojim se mađarskom društvu Bohemian Financing Zártkörűen Működő Részvénytársaság odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje hotelijerske tvrtke Jelsa, pri čemu se obvezuje platiti 0,12 eura za svaku redovnu dionicu Jelse.
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
RADOVI
Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu
BJELOVAR - Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u srijedu nastavak radova na takozvanom Podravskom ipsilonu, na pravcima prema Bjelovaru i Virovitici, odnosno prema Kloštru Vojakovečkom i Koprivnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE