GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Hoće li tankeri i dalje ostati na visokoj cijeni?

Analitičari: Hoće li tankeri i dalje ostati na visokoj cijeni?
TANKERSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 19:51
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Tankersko tržište je u posljednja dva mjeseca zabilježilo ozbiljan uzlet. Refleksija je to događanja na tržištu nafte koja su tankere pretvorila u jedan od malobrojnih preostalih kapaciteta za skladištenje crnog zlata.

Posljedično, to je dovelo i do rasta cijene vozarina u tankerskom sektoru.

Kako pišu analitičari Gibsona, realno je očekivati da će se iduće godine na tankerskom tržištu dogoditi ekstremna volatilnost i pretjerana ponuda. U travnju su voozarine za tankere uzletjele na rekordne razine, a ekonomski problemi i posljedice karantene prelili su se i na lučke kapacitete, ponajviše u Latinskoj Americi.

Gibson je dodao da će se „tijekom sljedećih nekoliko mjeseci plutajuće skladište ostati glavno obilježje tržišta, dok pad potražnje nadmašuje smanjenje globalne proizvodnje. U najmanju ruku, ovo će pružiti određenu razinu zaštite zaradama tankera koje se suočavaju s dramatičnim padom volumena trgovanja. Međutim, postoji i mogućnost da potražnja za skladištenjem bude veća od pada trgovine, a prinosi TCE ostaju na vrlo zdravim razinama. Na ovaj ili onaj način, vjerojatno će ostati ekstremna volatilnost na tržištu tankera. "

„Međutim, očekuje se da se situacija drastično promijeni nakon što se potražnja i ponuda nafte pomaknu u uravnoteženiji položaj. To će se vjerojatno dogoditi nakon što globalna ekonomija prođe vrhunac pandemije Covid-19 i kad se svjetska potražnja za naftom počne oporavljati. Posljednje mjesečno izvješće IEA projenjuje da bi se to moglo dogoditi u trećem kvartalu ove godine, a mjere za ublažavanje ograničenja zaključavanja već su u tijeku u nekoliko zemalja. Međutim, još uvijek postoji velik stupanj neizvjesnosti u vezi s trajanjem i težinom epidemije virusa “, napomenuo je Gibson.

Prema Gibsonu, „kada prođemo vrhunac pandemije, plutajuće skladište bi moglo biti prvo pod pritiskom zbog relativno visokih troškova u odnosu na kopnene objekte. U međuvremenu se očekuje da će količina trgovanja ostati ozbiljno poremećena jer bi oporavak potražnje mogao biti spor. Strah od drugog vrhunca pandemije vjerojatno će vidjeti da neke karantenske mjere ostaju na snazi i sljedeće godine. Kao takvo, moglo bi proći 12 do 18 mjeseci, ako ne i više, da se potražnja vrati na razine iz 2019.

Osim toga, trebat će smanjiti zalihe nakupljene tijekom epidemije. Imajući to u vidu, nije iznenađujuće da je OPEC + pristao održati 5,7 milijuna b / d smanjenja proizvodnje tijekom 2021. i tijekom 1. tromjesečja 2022. Proizvodnja izvan OPEC +-a također bi mogla ostati pod pritiskom nakon 2020., zbog dramatičnog pada cijene nafte, pri čemu je proizvodnja u SAD-u vjerojatno najugroženija. Prema posljednjim mjesečnim prognozama EIA očekuje se da će se američka domaća proizvodnja nafte smanjiti za oko 0,75 milijuna b / d u 2021. nakon pada od gotovo 0,5 milijuna b / d u ovoj godini ”.

Gibson je zaključio da „sve navedeno upućuje na veliku mogućnost da bi potražnja tankera iduće godine mogla ostati ispod razine iz 2019. godine. Međutim, istodobno se očekuje da se opskrba tankerima poveća, s predviđenom isporukom od 300 novih plovila do 25.000 dwt-a za isporuku između sada i prosinca 2021. Kombinacija slabe potražnje i rastuće ponude mogla bi izvršiti znatan pad pritiska na zaradu industrije, ali ključna osjetljivost ove sumorne perspektive je brzina i robusnost oporavka potražnje za naftom u mjesecima ispred nas“, zaključio je brodski posrednik.

Tagovi: tankersko tržište, tankeri, skladištenje nafte, nafta, vozarine, brodarsko tržište
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
POTEZI
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
NEW YORK - MicroStrategy se sprema kupiti do 488 milijuna dolara u bitcoinima prihodima od netom dovršene prodaje obveznica od 500 milijuna dolara, objavila je tvrtka u ponedjeljak.
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je poražavajuće mali promet i negativno kretanje indeksa.

Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna indeksi su blago oslabili, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu investitora bila je dionica HT-a, kojom je u blok prometu ostvareno 16,3 milijuna kuna.
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
FOREX
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
LONDON - Dolar je u ponedjeljak bio stabilan na međunarodnim tržištima valuta, odražavajući oprez trgovaca uoči sjednice američke središnje banke unatoč porukama dužnosnika da je prerano za raspravu o ublažavanju monetarnih poticaja u koronakrizi.
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
NAVIKE
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
ZAGREB – Nastavak promjena u ponašanju potrošača te njihov utjecaj na industriju hrane i pića globalno je prepoznat kao jedan od značajnijih tržišnih trendova. Uz negativne učinke onemogućenog ili ograničenog rada ugostiteljskih objekata, pred proizvođačima pića je i izazov dosezanja potrošača u njihovim domovima te odgovor na izmijenjene želje i potrebe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE