GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amsterdam u siječnju prometom na tržištima dionica pretekao London

Amsterdam u siječnju prometom na tržištima dionica pretekao London
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 16:05
Autor: SEEbiz / H
AMSTERDAM - Amsterdam je u siječnju bio sjedište najdinamičnije trgovine dionicama u Europi, svrgnuvši s trona London, kojeg su sustigle posljedice brexita, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci.

Dnevni je promet u trgovini dionicama na Euronextovoj burzi u Amsterdamu i nizozemskim podružnicama CBOE Europea i Turqoisea u siječnju iznosio 9,2 milijarde eura, pokazuju podaci CBOE Global Marketsa, u koje je uvid dobila agencija dpa.

Iznos je četiri puta veći nego u prosincu 2020.

Na londonskoj je burzi dnevni promet u prvom ovogodišnjem mjesecu pao na prosječnih 8,6 milijardi eura, nakon što je Velika Britanija 31. siječnja 2020. napustila jedinstveno tržište Europske unije.

Na trećem je mjestu burza u Parizu s prosječnim dnevnim prometom u siječnju od šest milijardi eura, na četvrtom je frankfurtsko tržište s 5,8 milijardi a na petom milansko s 2,6 milijarde eura.

London bi mogao smanjiti zaostatak za Amsterdamom budući da se prošlog tjedna ponovo počelo trgovati švicarskim dionicama. U lipnju 2019., kada je trgovina obustavljena, prosječni je promet iznosio 250 milijuna dnevno a očekuje se da bi mogao porasti prema milijardu eura.

U 2020. prosječni je dnevni promet u trgovini dionicama na londonskoj burzi iznosio 17,5 milijardi eura, što joj je osiguralo status vodećeg tržišta u Europi, Na drugom je mjestu bio Frankfurt s 5,9 milijardi, dok je Amsterdam bio na šestom s 2,6 milijardi eura, navodi CBOE.

Nakon izlaska Britanije iz EU-a trgovina dionicama u vrijednosti oko 6,5 milijardi eura dnevno preselila je iz Londona u Europu buući da dvije strane nisu postigle dogovor o financijskim uslugama.

Financijske institucije EU-a više ne mogu trgovati dionicama u Londonu jer Bruxelles više ne priznaje britanske burze i trgovinske kuće, objašnjava dpa.

Tagovi: Amsterdamska burza, Londonska burza, Brexit, tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE