GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Afrička svinjska kuga u fazi stagnacije, radi se na biosigurnosti

Afrička svinjska kuga u fazi stagnacije, radi se na biosigurnosti
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2023 / 07:23
Autor: SEEbiz / HRT
OSIJEK - Do sada je isplaćeno gotovo 2 milijuna eura za 220 svinjogojaca koji su pretrpjeli štetu zbog afričke svinjske kuge. Eutanazirano je više od 22 i pol tisuće svinja s 870 gospodarstava. Virus je u fazi stagnacije, a broj oboljelih svinja pada - poručeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Afrička svinjska kuga zadala je težak udarac svinjogojstvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Do sada je usmrćeno 22 i pol tisuće svinja. U Osječko-baranjskoj županiji poduzimaju sve mjere kako se bolest ne bi prošila i na njihove farme.

- Jedan dio ljudi se više neće moći baviti proizvodnjom svinja s jednom, dvije svinje, to je evidentno, ali moramo zaštiti sve ostale pogotovo velike sustave u jednim velikim turnusima, imate po 12 tisuća svinja, 12 do 15 tisuća farmi, oni čine 78 posto ukupne proizvodnje u RH, objašnjava Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije.

Virus je u fazi stagnacije. U borbi protiv bolesti ključnima su se pokazale biosigurnosne mjere.
Broj slučajeva pada i dnevno i tjedno, što je dosta dobro, svi ovi uzgajivači su imali vremena prekategorizirati i podići svoje uvjete držanja svinja ali ne znači da prekategorizirati objekt znači da samo siguran treba provoditi i sigurnosne mjere, ističe Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Povećat će se broj policijskih kontrola kojima se nadzire transport svinja. U dva slučaja u Vukovarsko-srijemskoj županiji utvrđen je ilegalan promet svinjama, što je i uzrokovalo širenje bolesti. Još se ispituje i situacija u Zadarskoj županiji gdje je otkriven prvi slučaj bolesti na divljoj svinji.

- Kroz lovišta tražimo ima li uginulih svinja, da li se negdje čuje nekakav miris, smrad i tako da možemo sa sigurnošću reći da li ima ili nema bolesti jer mi sumnjamo da je svinja dovezena i bačena tu, pojašnjava Damir Perić, predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije.

Do sada je isplaćeno gotovo 2 milijuna eura za 220 svinjogojaca koji su pretrpjeli štetu zbog afričke svinjske kuge.

Tagovi: afrička svinjska kuga, bioraznolikost
PROČITAJ I OVO
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE