GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Afrička svinjska kuga u fazi stagnacije, radi se na biosigurnosti

Afrička svinjska kuga u fazi stagnacije, radi se na biosigurnosti
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2023 / 07:23
Autor: SEEbiz / HRT
OSIJEK - Do sada je isplaćeno gotovo 2 milijuna eura za 220 svinjogojaca koji su pretrpjeli štetu zbog afričke svinjske kuge. Eutanazirano je više od 22 i pol tisuće svinja s 870 gospodarstava. Virus je u fazi stagnacije, a broj oboljelih svinja pada - poručeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Afrička svinjska kuga zadala je težak udarac svinjogojstvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Do sada je usmrćeno 22 i pol tisuće svinja. U Osječko-baranjskoj županiji poduzimaju sve mjere kako se bolest ne bi prošila i na njihove farme.

- Jedan dio ljudi se više neće moći baviti proizvodnjom svinja s jednom, dvije svinje, to je evidentno, ali moramo zaštiti sve ostale pogotovo velike sustave u jednim velikim turnusima, imate po 12 tisuća svinja, 12 do 15 tisuća farmi, oni čine 78 posto ukupne proizvodnje u RH, objašnjava Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije.

Virus je u fazi stagnacije. U borbi protiv bolesti ključnima su se pokazale biosigurnosne mjere.
Broj slučajeva pada i dnevno i tjedno, što je dosta dobro, svi ovi uzgajivači su imali vremena prekategorizirati i podići svoje uvjete držanja svinja ali ne znači da prekategorizirati objekt znači da samo siguran treba provoditi i sigurnosne mjere, ističe Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Povećat će se broj policijskih kontrola kojima se nadzire transport svinja. U dva slučaja u Vukovarsko-srijemskoj županiji utvrđen je ilegalan promet svinjama, što je i uzrokovalo širenje bolesti. Još se ispituje i situacija u Zadarskoj županiji gdje je otkriven prvi slučaj bolesti na divljoj svinji.

- Kroz lovišta tražimo ima li uginulih svinja, da li se negdje čuje nekakav miris, smrad i tako da možemo sa sigurnošću reći da li ima ili nema bolesti jer mi sumnjamo da je svinja dovezena i bačena tu, pojašnjava Damir Perić, predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije.

Do sada je isplaćeno gotovo 2 milijuna eura za 220 svinjogojaca koji su pretrpjeli štetu zbog afričke svinjske kuge.

Tagovi: afrička svinjska kuga, bioraznolikost
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE