GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TikTok na meti istrage zbog sadržaja koji upućuju na zlostavljanje djece

TikTok na meti istrage zbog sadržaja koji upućuju na zlostavljanje djece
SPORAN SADRŽAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2022 / 21:08
Autor: SEEbiz / Financial Times
NEW YORK - Sve popularnija aplikacija TikTok pod lupom je američkih vladinih agencija. Društvena mreža se istražuje pod pretpostavkom da je teško nositi se s poplavom novih sadržaja te je stoga idealna podloga za seksualno zlostavljanje djece.

Suočavanje sa seksualnim grabežljivcima izazov je za sve društvene mreže, no TikTok je još ranjivija meta zbog velikog broja mlađih korisnika. Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a istražuje kako TikTok postupa s materijalom o seksualnom zlostavljanju djece, a prema Financial Timesu, aplikaciju istražuje Ministarstvo pravosuđa.

Erin Burke, voditeljica odjela za istraživanje zlostavljanja djece u Odjelu za kibernetičku nacionalnu sigurnost, vjeruje da je TikTok odlično mjesto za susrete i obraćanje seksualnih grabežljivaca djeci.

TikTok odgovara: “TikTok ne dopušta sadržaj koji sadrži seksualno zlostavljanje djece. Kada otkrijemo bilo kakav pokušaj objavljivanja, pribavljanja i širenja sumnjivog materijala, uklanjamo sav sadržaj, zatvaramo sve račune i istodobno izvještavamo nadležna tijela. Po potrebi surađujemo i s agencijama za provođenje zakona."

Prema njihovim riječima, 96 posto sadržaja koji je kršio njihova pravila o sigurnosti djece uklonjeno je i prije nego što je stigao do korisnika.

Financial Times provjerio je s policijom i skupinama za sigurnost djece koji je sadržaj dobiven i prodan putem privatnih računa dijeljenjem lozinke između žrtava i grabežljivaca. Kodovi se koriste u javnim videozapisima, korisničkim imenima i biografijama, a ilegalni sadržaji se učitavaju pomoću značajke "samo ja", gdje su videozapisi vidljivi samo prijavljenim korisnicima.

Borka za sigurnost djece Seara Adair označila je kontroverzni sadržaj na TikToku, no dobila je odgovor da jedan od videa ne krši pravila pa je sve prijavila američkim tijelima za provođenje zakona.

"TikTok stalno priča o uspjehu svoje umjetne inteligencije, ali očito se gola djeca kroz njega provlače", razočaran je Adair.

TikTok kaže da su duboko predani sigurnosti i dobrobiti maloljetnika, stoga uključuju sigurnost mladih u svoja pravila, dopuštaju postavke privatnosti i sigurnosti na računima tinejdžera prema zadanim postavkama i ograničavaju funkcije prema dobi.

Više od milijardu korisnika stvara sadržaj na TikToku, što otežava zadaću 10.000 ljudskih moderatora da se nose s protokom sadržaja, kažu stručnjaci.

TikTok, u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, prošle je godine prijavio gotovo 155.000 videa, dok je Instagram, s istim brojem korisnika, imao gotovo 3,4 milijuna unosa. Prošle godine TikTok nije primio nikakav zahtjev za uklanjanje od NCMEC-a (Nacionalnog centra za nestalu i eksploatiranu djecu), za razliku od konkurentskih tvrtki, prema Financial Timesu.

Tagovi: TikTok, zlostavljanje djece, ByteDance
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE