GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telemedicina kao jedan od načina za prevenciju raka dojke

Telemedicina kao jedan od načina za prevenciju raka dojke
PREVENCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 10:48
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Pandemija koronavirusa stavila je veći fokus na telemedicinu kao jedan od kanala za rešavanje nedoumica i konsultovanje sa lekarom bez odlaska u Dom zdravlja.

Dobra informisanost i redovni pregledi igraju veliku ulogu u prevenciji i ranom otkrivanju brojnih oboljenja, među kojima je i rak dojke. Statistički podaci koji se objavljuju svakog oktobra, međunarodnog meseca protiv ovog oboljenja, nisu ohrabrujući. 

„Globalno, na godišnjem nivou registruje se 1.670.000 novih slučajeva, a umre 522.000 ljudi, dok statistika u Srbiji govori da se godišnje otkrije 4.600, a umre 1.600 ljudi“ kaže Prim Mr sci dr med. Dragan Rankov, ginekolog i akušer, lekar volonter na onlajn platformi DokTok.

Ukoliko se dijagnoza postavi u ranoj fazi, u 95% slučajeva rak dojke se leči. Zato, prvi koraci u prevenciji ovog oboljenja jesu redovni samopregledi uz onlajn konsultovanje sa lekarima koje pomaže u prepoznavanju simptoma ili otklanja nedoumice.

„Kako simptoma u početku nema, bolest je teško detekovati, ali se zato kako ista napreduje, javljaju kvržice, čvorići, otok pazušnih jama, kao i bol i osetljivost tkiva dojke,“ rekao je prof. dr Rankov.

Telemedicina je tu da u ovom stadijumu pruži asistenciju pacijentima u samostalnom pregledu, odgovori na sva važna pitanja i pomogne u potencijalnoj detekciji oboljenja.

Činjenica je da od ovog oblika raka najčešće oboljevaju žene, ali isto tako može da se javi i kod muškaraca, gde se obično detektuje u kasnijoj fazi. Stoga, i prognoze za lečenje su znatno lošije od žena, od ukupnog broja bolesnika bez obzira na stadijum bolesti pet godina preživi 36%, a 10 godina 17% pacijenata. Telemedicina je tu da pomogne pri samopregledu, kao i da se rak dojke, ukoliko postoji, utvrdi u ranijem stadijumu, osoba uputi na dalje analize i lečenje, a zatim da se prati njeno stanje i pruži neophodna lekarska pomoć u vidu konsultacija.

Pionir telemedicine kod nas je onlajn platforma za pružanje zdravstvenih konsultacija DokTok, na kojoj pacijenti imaju priliku da stupe u kontakt sa lekarom po izboru, obave konsultaciju putem video, chat ili audio razgovora i potpuno besplatno reše nedoumice koje imaju. Prvi korak je svakako na nama, te je samopreglede poželjno praktikovati jednom mesečno, najbolje 5-10 dana od početka menstrualnog ciklusa.
Klinički i ultrazvučni pregledi preporučuju se jednom godišnje, dok se mamografija kod žena 20-35 godina preporučuje samo bazično, a kod žena 40+ na svake 2-3 godine. Razvojem telemedicine, razvijaju se i mogućnosti koje se pružaju u lečenju ovog oboljenja, te su neki od koraka koji se očekuju u budućnosti i mamografija na daljinu, očitavanje i tumačenje rezultata, kao i pružanje relevantne terapije na osnovu očitanih rezultata.

Tagovi: telemedicina, rak dojke, DokTok, Dragan Rankov
PROČITAJ I OVO
Facebook blokira dezinformacije o cjepivu protiv korone
BLOKADA
Facebook blokira dezinformacije o cjepivu protiv korone

SAN FRANCISCO - Facebook je u četvrtak objavio da će blokirati lažne i znanstveno neutemeljene tvrdnje o cjepivu protiv covida-19, slijedeći primjer YouTubea koji je to učinio u listopadu.

Airbnb i kao platforma za nasilje i ratovanje
OTKRIĆA
Airbnb i kao platforma za nasilje i ratovanje
NEW YORK - Airbnb otkriva zastrašujuće informacije: Osim pogleda koji oduzima dah, puno pristupačnijih turističkih iskustava, možete doživjeti i nešto potpuno neočekivano u smještaju koji se može unajmiti putem platforme Airbnb.
Hrvatski Telekom omogućio 5G mrežu u još osam gradova
5G
Hrvatski Telekom omogućio 5G mrežu u još osam gradova
ZAGREB - Mjesec dana od puštanja u rad prve komercijalne 5G mreže u šest gradova, Hrvatski Telekom nastavlja graditi mrežu budućnosti koja je sada dostupna i u Đakovu, Našicama, Požegi, Varaždinu, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru i Županji.
Discovery pokreće discovery +, novi globalni streaming servis
POTEZI
Discovery pokreće discovery +, novi globalni streaming servis
BEOGRAD - Discovery Inc. objavio je da je globalni početak rada discovery + streaming platforme zakazan za 4. januar 2021. u SAD-u.
Samsung najavio tanje i lakše preklopne telefone
NAJAVE
Samsung najavio tanje i lakše preklopne telefone
ZAGREB - Na Samsung Investor Forumu južnokorejska tvrtka najavila je dalji razvoj tehnologije uređaja sa savitljivim preklopnim zaslonima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE