GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomi i HAKOM od plana razvoja širokopojasnosti očekuju poticaj za investicije

Telekomi i HAKOM od plana razvoja širokopojasnosti očekuju poticaj za investicije
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 09:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vodeći telekomi u Hrvatskoj i HAKOM pozdravljaju donošenje Nacionalnog plana razvoja širokopojasnog pristupa od 2021. do 2027., očekujući njegov doprinos uklanjanju prepreka i poticanju investicija u mreže velikog kapaciteta, uz osiguranje adekvatnog sufinanciranja.

Nacionalni plan koji je u četvrtak donijela Vlada usklađen je s ciljevima EK za europsko gigabitno društvo i 5G uz razvoj širokopojasnog pristupa sa fiksnim i mobilnim mrežama vrlo velikih brzina i kapaciteta. Za njegovu provedbu Hrvatskoj treba oko 5,6 milijardi kuna, od čega je oko 3,7 milijardi kuna procjena potrebnih sredstava potpora iz različitih EU fondova, a oko 1,9 milijardi kuna predviđena ulaganja operatora elektroničkih komunikacija i drugih ulagača.

Plan postavlja četiri cilja uvođenja mreža vrlo velikog kapaciteta - u kućanstva (širokopojasnim pristupom s brzinama od najmanje 100 Mbit/s u smjeru prema korisniku ("download"), uz mogućnost nadogradnje na brzine do 1 Gbit/s), onih koje podržavaju širokopojasni pristup sa simetričnim brzinama od najmanje 1 Gbit/s za javne namjene, 5G mreža i osiguranje njihove pokrivenosti u urbanim područjima i uzduž glavnih kopnenih prometnih pravaca, te osiguranje pokrivenosti 5G mrežama u ruralnim područjima.

HT: Očekujemo smanjenje administrativnih prepreka i poticaje privatnim investicijama

Na upit Hine iz Hrvatskog telekoma (HT) su rekli da podržavaju taj plan te očekuju da ukloni prepreke i potakne investicije u optičke mreže vrlo velikog kapaciteta, posebno kroz značajno smanjenje naknade za pravo puta.

"Očekujemo i da se s tim planom osiguraju i poticajni regulatorni uvjeti za ulaganja operatora u 5G mreže kroz postupke dodjele radiofrekvencijskog spektra koji će biti stimulativni za investicije, kao i da se smanje administrativne prepreke izgradnje elektroničke komunikacijske infrastrukture te poveća potencijal dostupnih EU fondova kroz mjere poticanje privatnih investicija", naglašavaju iz HT-a.

A1 Hrvatska: Osiguranje adekvatnog udjela sufinanciranja iznimno važno za investicije

Plan pozdravljaju i iz A1 Hrvatska, jer je, kako kažu za Hinu, ostvarenje njegovih definiranih ciljeva preduvjet za razvoj digitalnog društva, čemu su kao kompanija već godinama predana, kao i dovođenju kvalitetnog širokopojasnog pristupa u sve krajeve Hrvatske kroz izgradnju fiksnih i mobilnih mreža nove generacije, poput optičkih, mobilne 4G Advanced Pro i buduće 5G mreže.

Ocjenjujući da će razdoblje pred nama biti i tehnološki i investicijski vrlo dinamično, važnim smatraju što su planom precizno definirane mjere poput smanjenja troškova postavljanja mreža i olakšavanje same izgradnje uz unapređenje zakonodavnog okvira, kao i da je za provedbu plana nužna koordinacija svih dionika.

"Definirane mjere efikasnog korištenja programa državnih potpora i EU sredstava u privatnom sektoru uz osiguranje adekvatnog udjela sufinanciranja od iznimne je važnosti za realizaciju investicija. Stoga pozdravljamo uključivanje privatnog sektora u sve aktivnosti programiranja i korištenja EU fondova za gradnju mreža vrlo velikog kapaciteta i digitalnih usluga koje se na njima pružaju", poručuju iz A1.

Telemach Hrvatska: Nacionalni plan strateška okosnica za napredak

I iz Telemacha Hrvatska Hini su kazali da podržavaju taj Nacionalni plan te da njime RH afirmativno i kontinuirano, kao država članica slijedi ambiciozne planove EU u ostvarivanju ciljeva jedinstvenog digitalnog tržišta.

"Nacionalni plan je strateška okosnica daljnjeg razvoja i temelj za digitalizaciju i gospodarski napredak Hrvatske, a za to je ključna elektronička komunikacijska infrastruktura koja će omogućiti gigabitnu povezivost i, uz ostalo, podržati razvoj 5G mreža. Vlada je detektirala i prepreke za ostvarenje napretka, za koje vjerujemo da će u nadolazećem razdoblju biti prevladane adekvatnim regulatornim i institucionalnim mjerama", komentiraju iz Telemacha, dodajući i da su spremni sudjelovati u ostverenju ciljeva iz Plana.

HAKOM: Za pokretanje projekata na svim razinama važna i edukacija

Regulator HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) pozdravlja što je donešen taj Plan u čijoj su izradi, kako kažu za Hinu, zajedno s ostalim dionicima i sudjelovali.

"Plan je dobro detektirao glavne prepreke kod izgradnje elektroničke komunikacijske infrastrukture, a predložene mjere su adekvatne za njihovo uklanjanje. Osim uklanjanja prepreka u izgradnji, ključ za pokretanje inicijativa i projekata na svim razinama, od lokalne do nacionalne, bit će i edukacija te dijeljenje informacija o koristi mreža vrlo velikog kapaciteta kao podloge za rast digitalnog društva", kažu iz HAKOM-a.

Zaključno napominju i da je taj Plan važan i za izradu budućeg Programa potpora za osiguranje digitalne povezivosti mreža vrlo velikog kapaciteta radi smanjenja digitalnog jaza.

Tagovi: Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska, HAKOM, 5G mreža, 5G tehnologija, Boris Drilo, Kostas Nebis
PROČITAJ I OVO
Alibaba zbog kazne zaključio tromjesečje s gubitkom
U MINUSU
Alibaba zbog kazne zaključio tromjesečje s gubitkom
ŠANGAJ - Kineska platforma za internetsku trgovinu Alibaba Group Holding izvijestila je u četvrtak da je zbog kazne za kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju četvrto fiskalno tromjesečje zaključila s gubitkom.
Dostavljačima hrane u pandemiji promet porastao 500 posto
DOSTAVA
Dostavljačima hrane u pandemiji promet porastao 500 posto
ZAGREB - Vozači Glova, Wolta, Bolt Fooda ili Pauze postali su svakodnevni prizor i na ulicama većih hrvatskih gradova, a činjenica je da je još prije nekoliko godina bila riječ o veoma sramežljivoj praksi.
Glovo preuzeo slovensku Ehranu
ŠIRENJE
Glovo preuzeo slovensku Ehranu
LJUBLJANA - Glovo, jedan od vodećih svjetskih igrača na području dostave, objavio je danas da je postigao dogovor o preuzimanju lokalne slovenske dostavne tvrtke Ehrana. Kupoprodajna cijena nije objavljena.
YouTube formirao fond od 100 milijuna dolara za autore kratkih sadržaja
BUDŽET
YouTube formirao fond od 100 milijuna dolara za autore kratkih sadržaja
NEW YORK - YouTube je svjetsku slavu stekao kao platforma na koju se može postaviti bilo kakav video zapis.
Američka vlada ukida zabranu Xiaomiju
SKINUT EMBARGO
Američka vlada ukida zabranu Xiaomiju
WASHINGTON - Vlada SAD-a pristala je ukinuti zabranu Xiaomiju, do kojeg je došlo kada su Trumpova administracija i Pentagon u siječnju stavili tvrtku na crnu listu kao "kinesku vojnu tvrtku".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE