GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova

Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 17:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Vlada se izvijestila o tijeku suradnje Slovenije sa zajedničkom europskom tvrtkom za računalne čipove Chips JU, koja među ostalim predviđa uspostavu nacionalnog kompetentnog centra za čipove.

Upoznala se i s namjeravanim potpisivanjem administrativnog sporazuma s navedenom tvrtkom, s kojom će Slovenija sufinancirati projekte na području čipova.

Svaka zemlja sudionica može imati jedan ili više centara kompetencije za tehnologije čipova i poluvodiča. Sufinancirat će se po jedan centar kompetencije u svakoj zemlji sudionici, stoji u priopćenju Ministarstva digitalne transformacije.

Centri kompetencije bit će prva ulazna točka za korisnike i bit će povezani s mrežom centara kompetencije diljem Europe. Oni će omogućiti pristup tehničkom znanju i iskustvu u području poluvodiča te pomoći tvrtkama da pristupe i poboljšaju mogućnosti dizajna i razviju vještine.

Ministarstvo digitalne transformacije, koje je zaduženo za provedbu European Chip Act-a u Sloveniji, podržava uspostavu centra kompetencija. Kako su naglasili, to će doprinijeti jačanju europskog ekosustava u području poluvodičkih tehnologija i čipova.

Vlada se na današnjoj sjednici upoznala i s namjeravanim potpisivanjem administrativnog ugovora s tvrtkom Chips JU. Ugovor će potpisati Ministarstvo digitalne transformacije, a njime će Slovenija ponuditi mogućnost sufinanciranja projekata na području računalnih čipova i poluvodičkih tehnologija.

Prema uvjeravanjima Ministarstva, administrativni sporazum nema izravnih financijskih posljedica za državni proračun, jer ne predviđa da bi Slovenija trebala uplatiti dio sredstava u zajedničko poduzeće Chips JU. Njime se državi omogućuje sufinanciranje projekata slovenskih prijavitelja koje na natječaju poduzeće Chips JU uspiju u selekcijskom postupku. Među njima bit će i projekt uspostave centra kompetencija za čips.

Tvrtka Chips JU raspisuje i natječaj za istraživačko-inovacijske projekte u području čipova i poluvodičkih tehnologija koji će se sufinancirati u sklopu poticaja za mala i srednja poduzeća u vidu pružanja poticajnog okruženja u području čipova. i poluvodičke tehnologije. Istraživačke i inovacijske projekte Chips JU sufinancira do 35 posto, au istom omjeru projekte će sufinancirati i Slovenija.

Ministarstvo digitalne transformacije za ovu je godinu osiguralo sredstva u iznosu od 700.000 eura. Sljedeće godine 1,2 milijuna eura, od čega 500.000 eura za centar kompetencija i 700.000 eura za istraživačke i inovacijske projekte.

Planiranim sredstvima ministarstvo će poticati uspješne prijave slovenskih prijavitelja na natječaje zajedničkog poduzeća Chips JU, navode iz ministarstva.

Tagovi: čipovi, Chips ju
PROČITAJ I OVO
EU tereti Microsoft za zlouporabu povezivanja Teamsa i Officea, kršenje antimonopolskih pravila
OPTUŽBE
EU tereti Microsoft za zlouporabu povezivanja Teamsa i Officea, kršenje antimonopolskih pravila
BRUXELLES - Europska unija u utorak je optužila Microsoft zbog kršenja antimonopolskih pravila "zloupotrebljivim" spajanjem svojih proizvoda Teams i Office.
Nvidia skliznula 13% u tri dana nakon što je nakratko postala najvrjednija kompanija
KOREKCIJA
Nvidia skliznula 13% u tri dana nakon što je nakratko postala najvrjednija kompanija
NEW YORK - Otkako je prošlog tjedna nakratko postala najvrjednija kompanija na svijetu, Nvidia je pala tri uzastopna dana trgovanja i sada je u minusu 13% u odnosu na svoj vrhunac.
Huawei: Prodaja raste, američke sankcije zaboravljene
RAST
Huawei: Prodaja raste, američke sankcije zaboravljene
PEKING - Huaweijev operativni sustav za mobitele HarmonyOS broji 900 milijuna aktivnih korisnika, objavio je šef odjela za potrošačku elektroniku Richard Yu, naznačivši da se kineski div oporavlja od američkih trgovinskih ograničenja, uz skok prodaje mobitela od početka godine.
Regulatori EU optužuju Apple za kršenje tehnoloških pravila
APP STORE NA METI
Regulatori EU optužuju Apple za kršenje tehnoloških pravila
BRUXELLES - Regulatori Europske unije u ponedjeljak su rekli da Apple krši sveobuhvatna nova tehnološka pravila jer ne dopušta kupcima svoje trgovine App Store usmjeravanje na alternative.
AI startup Synthesia omogućuje izradu dosad nemogućih prezentacija
NOVITETI
AI startup Synthesia omogućuje izradu dosad nemogućih prezentacija
LONDON - Synthesia, britanski startup za umjetnu inteligenciju, u ponedjeljak je pokazao mnoštvo novih ažuriranja proizvoda uključujući mogućnost stvaranja vlastitih ključnih prezentacija u stilu Applea s AI avatarima korištenjem samo web kamere prijenosnog računala ili vašeg telefona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE