GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD blokira isporuku poluvodiča Huaweiju

SAD blokira isporuku poluvodiča Huaweiju
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko ministarstvo trgovine pojačalo je u petak blokadu kineskog tehnološkog diva Huaweija, ograničavajući mu opskrbu poluvodičima.

Ministarstvo će promijeniti popise „kako bi usko i strateški ciljali Huaweijevu nabavu poluvodiča koji su izravan proizvod određenog američkog softvera i tehnologije“, stoji priopćenju.

Podsjećaju da kineski div i dalje koristi američki softver i tehnologiju za projektiranje poluvodiča, dodajući i da inozemnim akvizicijama „potkopava“ ciljeve nacionalne sigurnosti i propise o kontroli izvoza, unatoč tome što je na crnoj listi od 2019. godine.

„Moramo izmijeniti naše propise koje Huawei i HiSilicon iskorištavaju i spriječiti da američka tehnologija omogući zloćudne aktivnosti jer se to kosi s nacionalnom sigurnošću i vanjskopolitičkim interesima“, rekao je američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Odvojeno je ministarstvo priopćilo da donosi odluku o „konačnom“ 90-dnevnom produljenju privremenih mjera, omogućujući američkim korisnicima Huaweijeve tehnologije „da nastave privremeno koristiti uređaje i postojeću mrežu i istovremeno ubrzaju prijelaz na alternativne dobavljače“.

SAD „nastavlja analizirati kakve implikacije po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku ima činjenica da neke kompanije i pojedinci još nisu prestali koristiti Huaweijevu opremu", dodaje se u priopćenju.

Huawei je u žarištu kontinuirane borbe za moć SAD-a i Kine, pri čemu je Washington u posljednje vrijeme osjetno pooštrio retoriku prema Pekingu, potaknut, između ostalog, i posljedicama pandemije koronavirusa.

Tagovi: Huawei, poluvodiči, trgovinski rat, HiSilicon, Wilbur Ross
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE