GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pentagon koristi umjetnu inteligenciju za predviđanje budućnosti

Pentagon koristi umjetnu inteligenciju za predviđanje budućnosti
ALATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2021 / 08:22
Autor: SEEbiz / VIDI
WASHINGTON - Američka vojska razvija program pod nazivom GIDE (Global Information Dominance Experiments) u kojem se koristi umjetnom inteligencijom koja je utrenirana da iz velikih količina podataka pronalazi uzorke koji ukazuju na moguće napade na osjetljive lokacije.

U najnovijem testu, Pentagon je svoj algoritam strojnog učenja u sustavu GIDE stavio u scenarij u kojem je došlo do prekida komunikacija u Panamskom kanalu, nakon čega je AI iz velikih količina prikupljenih podataka iz raznih izvora koje je analizirao u oblaku, točno predvidio vrijeme i lokacije neprijateljskih napadačkih akcija danima prije nego što je do njih došlo (u simulaciji).

Podaci iz kojih GIDE "predviđa budućnost" dolaze u centralni oblak iz raznih izvora poput satelita, radara, ljudskih obavještajaca i drugih te uključuju nadzorne i satelitske snimke, pa primjerice može prepoznavati prijetnje iz povećanja ili smanjenja broja automobila na parkiralištu. Nakon što prepozna prijetnju GIDE potom uzbunjuje ljudske operativce koji će pobliže istražiti lokaciju, piše Vidi.

General Glen VanHerck, zapovjednik američkog Sjevernog zapovjedništva (NORTHCOM), rekao je da GIDE kombinira resurse umjetne inteligencije i računalstva u oblaku s podacima iz izvora širom svijeta kako bi "postigao dominantnost informacija i superiornost u odlučivanju".

Završen ranije ovog mjeseca, treći test GIDE-a proveden je zajedno sa svih 11 američkih borbenih zapovjedništava koja surađuju u istom informacijskom prostoru koristeći iste mogućnosti.

"GIDE omogućuje donošenje bržih odluka i pruža proaktivne mogućnosti čineći nove tehnologije pristupačnijima i učinkovitijima", navodi VanHerck i dodaje kako je to velika razlika u odnosu na postojeće sustave upravljanja u reaktivnom okruženju, u kojima se odgovara na neprijateljske akcije.

To znači da američka vojska želi preventivno djelovati prije nego se prijetnje ostvare, što i nije neka velika novost jer su to činili često u povijesti, najčešće na loš način jer su dobivali pogrešne podatke s terena, pa sada žele prepustiti umjetnoj inteligenciji da "predviđa budućnost".

Američki general kaže da su testovi ukazali da brzina kojom AI procesira informacije znatno olakšava posao onima koji donose odluke. "To nam daje dane naprednog upozorenja i sposobnost brzog reagiranja".

Slično kao u filmu s Cruiseom, postavlja se pitanje etičnosti kažnjavanja zločina prije zločina, jer je Pentagon povijesno sklon započinjanju čitavih ratova "iz prevencije", pa se nadamo da novi AI neće donositi konkretne odluke umjesto političara i generala.

Tagovi: Pentagon, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Koliko vam treba pratitelja da biste zaradili na Instagramu?
PRILIKE
Koliko vam treba pratitelja da biste zaradili na Instagramu?
ZAGREB - Neki influenceri i aktivni korisnici mogu zaraditi tisuće dolara za objave na Instagramu.
Rezultati Alibabe bolji od očekivanja
DOBRE BROJKE
Rezultati Alibabe bolji od očekivanja

PEKING - Alibaba je u četvrtak izvijestila o fiskalnoj zaradi u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja, što je potaknulo rast njezinih dionica.

Microsoft Teams će omogućiti prevoditeljima simultano prevođenje online sastanaka
OPCIJE
Microsoft Teams će omogućiti prevoditeljima simultano prevođenje online sastanaka
ZAGREB - Prije pandemije COVID-19 prevoditelji su trošili vrijeme i novac putujući po Walesu kako bi prisustvovali sastancima i prevodili ih svima u prostoriji. Kad su se sastanci preselili na internet, neki su prevoditelji smislili zaobilazno rješenje.
Britanski parlament gasi svoj TikTok, zastupnici strahuju za sigurnost podataka
POTEZI
Britanski parlament gasi svoj TikTok, zastupnici strahuju za sigurnost podataka
LONDON - Britanski parlament u srijedu je zatvorio svoj pokusni TikTok profil, koji je trebao privući mlađu publiku, jer su neki zastupnici izrazili zabrinutost za sigurnost podataka objavljenih na toj društvenoj mreži koja pripada tvrtki sa sjedištem u Kini.
Izvršni direktor Googlea od radnika traži veću produktivnost
ZAHTJEVI
Izvršni direktor Googlea od radnika traži veću produktivnost
NEW YORK - Prošle srijede, tvrtka Alphabet održala je redoviti zajednički sastanak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE