GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pentagon koristi umjetnu inteligenciju za predviđanje budućnosti

Pentagon koristi umjetnu inteligenciju za predviđanje budućnosti
ALATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2021 / 08:22
Autor: SEEbiz / VIDI
WASHINGTON - Američka vojska razvija program pod nazivom GIDE (Global Information Dominance Experiments) u kojem se koristi umjetnom inteligencijom koja je utrenirana da iz velikih količina podataka pronalazi uzorke koji ukazuju na moguće napade na osjetljive lokacije.

U najnovijem testu, Pentagon je svoj algoritam strojnog učenja u sustavu GIDE stavio u scenarij u kojem je došlo do prekida komunikacija u Panamskom kanalu, nakon čega je AI iz velikih količina prikupljenih podataka iz raznih izvora koje je analizirao u oblaku, točno predvidio vrijeme i lokacije neprijateljskih napadačkih akcija danima prije nego što je do njih došlo (u simulaciji).

Podaci iz kojih GIDE "predviđa budućnost" dolaze u centralni oblak iz raznih izvora poput satelita, radara, ljudskih obavještajaca i drugih te uključuju nadzorne i satelitske snimke, pa primjerice može prepoznavati prijetnje iz povećanja ili smanjenja broja automobila na parkiralištu. Nakon što prepozna prijetnju GIDE potom uzbunjuje ljudske operativce koji će pobliže istražiti lokaciju, piše Vidi.

General Glen VanHerck, zapovjednik američkog Sjevernog zapovjedništva (NORTHCOM), rekao je da GIDE kombinira resurse umjetne inteligencije i računalstva u oblaku s podacima iz izvora širom svijeta kako bi "postigao dominantnost informacija i superiornost u odlučivanju".

Završen ranije ovog mjeseca, treći test GIDE-a proveden je zajedno sa svih 11 američkih borbenih zapovjedništava koja surađuju u istom informacijskom prostoru koristeći iste mogućnosti.

"GIDE omogućuje donošenje bržih odluka i pruža proaktivne mogućnosti čineći nove tehnologije pristupačnijima i učinkovitijima", navodi VanHerck i dodaje kako je to velika razlika u odnosu na postojeće sustave upravljanja u reaktivnom okruženju, u kojima se odgovara na neprijateljske akcije.

To znači da američka vojska želi preventivno djelovati prije nego se prijetnje ostvare, što i nije neka velika novost jer su to činili često u povijesti, najčešće na loš način jer su dobivali pogrešne podatke s terena, pa sada žele prepustiti umjetnoj inteligenciji da "predviđa budućnost".

Američki general kaže da su testovi ukazali da brzina kojom AI procesira informacije znatno olakšava posao onima koji donose odluke. "To nam daje dane naprednog upozorenja i sposobnost brzog reagiranja".

Slično kao u filmu s Cruiseom, postavlja se pitanje etičnosti kažnjavanja zločina prije zločina, jer je Pentagon povijesno sklon započinjanju čitavih ratova "iz prevencije", pa se nadamo da novi AI neće donositi konkretne odluke umjesto političara i generala.

Tagovi: Pentagon, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Apple skinuo Fortnite sa svog App Storea
ODMAZDA
Apple skinuo Fortnite sa svog App Storea
ZAGREB - Apple je kao očiti odgovor na nedavnu Epicovu sudsku pobjedu odlučio ne obnoviti ugovor s ovim developerom do daljega i bez ikakvog objašnjenja dok se ne iscrpe sve zakonske mogućnosti.
Dogovor američkog ministarstva pravosuđa i direktorice Huaweija
SPORAZUM
Dogovor američkog ministarstva pravosuđa i direktorice Huaweija
NEW YORK - Sutkinja saveznog suda u Brooklynu prihvatila je sporazum između američkog ministarstva pravosuđa i odvjetnika Meng Wanzhou, financijske direktorice Huaweija koja je u kućnom pritvoru u Kanadi gotovo tri godine i kojoj američko pravosuđe želi suditi na svom teritoriju.
Prvi vlak na baterije u svijetu
BATERIJE
Prvi vlak na baterije u svijetu
PITTSBURGH - Poznata svjetska rudarska kompanija Roy Hill koja između ostaloga upravlja s najvećim rudnikom željezne rude u Australiji, za svoje je potrebe kupila električno-baterijsku lokomotivu tvrtke Webtec koja će od 2023. godine započeti s vučom vlakova u SAD-u.
Twitter će konačno riješiti jedan od svojih najvećih nedostataka
RJEŠENJA
Twitter će konačno riješiti jedan od svojih najvećih nedostataka
ZAGREB - Twitter proteklih mjeseci „časti“ svoje korisnike raznim vizualnim promjenama među kojima se posebno ističe uvođenje Chirp fonta te promjena kontrasta boja koja se, sudeći po brojnim žalbama, nije svidjela twitterašima koji često navode da se tvrtka usredotočuje na promjene koje nitko nije tražio.
Navaljni optužio Apple i Google da su u dosluhu s Putinom
OPTUŽBE
Navaljni optužio Apple i Google da su u dosluhu s Putinom
MOSKVA - Čelnik ruske oporbe Aleksej Navaljni koji je u zatvoru, optužio je u četvrtak Apple i Google da su u dosluhu s Kremljem, pošto su dvije velike internetske kompanije na zahtjev ruskih vlasti uklonile njegovu aplikaciju za ruske parlamentarne izbore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE