GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Partnerstvo OpenAl-ja i Microsofta oid povećalom britanskog regulatora

Partnerstvo OpenAl-ja i Microsofta oid povećalom britanskog regulatora
PROVJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 16:53
Autor: SEEbiz
LONDON - Britanski regulator izvijestio je u petak da će analizirati Microsoftovo partnerstvo sa startupom OpenAI-jem kako bi utvrdio mogući negativan utjecaj na natjecanje na tržištu aplikacija baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) sumnja da je partnerstvo de facto rezultiralo Microsoftovim preuzimanjem kontrole nad OpenAI-jem, koji je prije godinu dana uzvitlao prašinu predstavljanjem ChatGPT bota.

"U sustavu upravljanja OpenAI-jem dogodilo se u posljednje vrijeme puno toga, a u nekim događajima sudjelovao je i Microsoft", utvrdio je britanski regulator.

Zato žele utvrditi je li partnerstvo Microsofta i OpenAI-ja, uključujući i te događaje, rezultiralo spajanjem i ako jest, kako bi to moglo utjecati na tržišno natjecanje.

Microsoft se obvezao uložiti više od 10 milijardi dolara u OpenAI i vlasnik je 49 posto udjela u kompaniji.

Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman rekao je 29. studenoga da će Microsoft u upravnom odboru imati status promatrača, što znači da će imati pristup povjerljivim informacijama, ali neće imati pravo glasa.

Microsoft je u petak zanijekao da je preuzeo kontrolu nad OpenAI-jem.

"Jedina je promjena Microsoftov status promatrača u odboru OpenAI-ja, bez prava glasa, što se bitno razlikuje od, primjerice, Googleove kupnje DeepMinda u Velikoj Britaniji", priopćio je predsjednik Microsofta Brad Smith.

"Blisko ćemo surađivati sa CMA-om kako bismo pružili sve potrebne informacije", dodao je Smith.

Krajem studenog odbor OpenAI-ja naprasno je smijenio Altmana s pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje.

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije "uvijek bio iskren u komunikaciji", što im je otežalo obnašanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren.

Samo nekoliko dana kasnije startup je izvijestio da se Altman vraća na poziciju izvršnog direktora, a najavili su i promjene u odboru koji ga je smijenio i imenovanje novih članova, bivšeg američkog ministra financija Larryja Summersa i bivšeg čelnika Salesforcea Breta Taylor.

Povratak Altmana na dužnost izvršnog direktora mogao bi značiti novo poglavlje u razvoju neprofitnog startupa koji je dugo pokušavao balansirati između straha od potencijalnih prijetnji umjetne inteligencije i njezinog potencijala za komercijalizaciju, napominje Reuters.

Čini se da je izmjene u odboru direktora idu na ruku Altmanu i Microsoftu koji ga financijski podupire i već nudi tehnologiju OpenAI-ja poslovnim korisnicima diljem svijeta, dodala je tada agencija.

Tagovi: Microsoft, OpenAI, Thrive Capital, Sam Altman, ChatGPT, Founders Fund, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE