GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niz otkaza u srpskoj IT kompaniji HTEC Group

Niz otkaza u srpskoj IT kompaniji HTEC Group
OTPUŠTANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2023 / 08:15
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Srpska tehnološka kompanija HTEC sa američkom adresom, koja ima razvijeno poslovanje i u Bosni i Hercegovini, dijeli otkaze, požalili su se zaposlenici ove kompanije u Srbiji i BiH, izvještava Indikator.ba

Navodno je podijeljeno više stotina otkaza u Srbiji, a manji broj otkaza zadesio je i diviziju u BiH, kako se odnedavno zove podružnica koja je nastala preuzimanjem sarajevskog Mistrala.

Kako navode radnici menadžment nudi zaposlenicima sporazumne raskide ugovora, a velikom broju slučajeva otkaze dobijaju i stariji programeri.

Zaposlenici nagađaju o razlozima krize u koju je zapao HTEC uz različite navode.

Poznato je da je grupacija, koja svoje usluge pruža klijentima iz Silicijske doline i Evrope, proteklih nekoliko godina imala eksplozivan rast uz akvizicije. Preuzeli su više kompanija u svijetu, a samo u Bosni i Hercegovini dvije, obje prošle godine - WaySeven u Banjaluci i Mistral Technologies u Sarajevu.

Poslovanje u BiH je nedavno objedinjeno pa Mistral nosi naziv HTEC d.o.o. Sarajevo, dok je podružnica u Banjaluci ukinuta.

HTEC je, kako navode ljudi iz sektora, mamio zaposlenike većim zaradama, ali sada ih otpušta.

HTEC Group je posljednjih godina prikupio investicije u vrijednosti od 124,2 miliona eura, što mu je omogućilo da vodi ekspanzivnu politiku razvoja. Da li su se pritom preforsirali i zbog toga našli u problemu nije poznato, kao što nije jasno ni kolika je dubina krize u kojoj su se našli.

HTEC Group su 2008. godine osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Grupacija posjeduje urede na 29 lokacija širom svijeta, a sa pridruživanjem kompanije Mistral imala je više od 600 uposlenih u Bosni i Hercegovini i preko 2000 na području Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Holandije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

HTEC Group postao je 100-postotni vlasnik Mistrala u septembru prošle godine, a njegov osnivač Mersed Čamdžić zadržao je poziciju direktora.

Tagovi: HTEC, HTEC Group
PROČITAJ I OVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE