GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk mora svjedočiti u istrazi SEC-a o njegovom preuzimanju Twittera

Musk mora svjedočiti u istrazi SEC-a o njegovom preuzimanju Twittera
SVJEDOČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 08:00
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Elon Musk mora svjedočiti u istrazi američke Komisije za vrijednosne papire i burzu u vezi s njegovom akvizicijom Twittera 2022. godine, naredio je američki sudac u sudu koji je podneo zahtjev u subotu.

Kao što je CNBC ranije izvijestio, SEC istražuje je li Musk, ili bilo tko drugi, počinio prijevaru s vrijednosnim papirima 2022. kada je milijarder počeo kupovati dionice na Twitteru i graditi udjele prije otkupa društvene mreže putem financijske poluge.

Musk je zaključio svoju akviziciju Twittera u listopadu 2022. u ugovoru vrijednom otprilike 44 milijarde dolara, a od tada ga je promijenio u X.

U nalogu od 10. veljače 2024. savezna sutkinja Laurel Beeler napisala je da iako su Musk i njegov pravni tim tvrdili da SEC-ov sudski poziv u ovoj stvari predstavlja uznemiravanje milijardera, savezni financijski regulator je "unutar svojih ovlasti", a njihova sudski poziv bio je "određen i traži relevantne informacije" za njihovu istragu.

Federalni financijski regulator i Musk sada imaju tjedan dana da odrede datum i mjesto njegova svjedočenja.

Musk, njegov odvjetnik Alex Spiro i SEC nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Musk je više puta pokušao osporiti, ako ne i oduzeti ovlasti saveznim regulatornim agencijama.

Na primjer, zatražio je od Vrhovnog suda SAD-a da poništi sporazum o nagodbi koji su on i Tesla prethodno sklopili sa SEC-om. Nagodba je zahtijevala da Musk ima "sittera na Twitteru" koji odobrava njegove tweetove o njegovom poslu s električnim vozilima prije nego što ih objavi. Muskovi odvjetnici tvrdili su da sporazum postavlja neustavne uvjete za Muska i predstavlja kršenje njegovih prava na slobodu govora.

U drugom primjeru, obrambeni izvođač pod vodstvom Muska SpaceX tužio je Nacionalni odbor za radne odnose nakon što je savezna agencija podnijela žalbu protiv tvrtke tvrdeći da je proizvođač raketa nezakonito otpustio zaposlenike koji su potpisali otvoreno pismo s kritikom Muska. U pismu se, među ostalim, navodi da je Muskovo "ponašanje u javnoj sferi čest izvor distrakcije i neugodnosti za nas".

SpaceX je podnio tužbu protiv NLRB-a na Okružnom sudu SAD-a za južni okrug Teksasa u Brownsvilleu. Odvjetnici SpaceX-a u svojoj su tužbi tvrdili da sama struktura federalnog odbora za rad krši Ustav SAD-a. Njihova tužba nalikuje drugoj koju je podnio bivši zaposlenik Starbucksa protiv NLRB-a, a nastoji spriječiti da se ranija tužba NLRB-a protiv SpaceX-a pokrene dalje.

Tagovi: musk, twitter, spacex
PROČITAJ I OVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Singapore is leading startup market in the region
STARTUPS
Singapore is leading startup market in the region
SINGAPORE - Southeast Asian startup fundraising dropped to its lowest level in more than five years in January to March, according to a recent industry report, reflecting the prolonged funding slowdown in the region since the end of the COVID-19 pandemic, with little sign of recovery.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE