GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina lansirala letjelicu sa zalihama za svoju svemirsku postaju

Kina lansirala letjelicu sa zalihama za svoju svemirsku postaju
LETJELICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2021 / 08:02
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina je u subotu lansirala teretnu letjelicu sa zalihama za svoju buduću svemirsku postaju, koja je uspješno pristala na osnovni modul stanice nakon kašnjenja iz tehničkih razloga, objavili su državni mediji.

od 14 tona prevozila je hranu, opremu i gorivo te je poletjela s lansirane točke Wenchang na južnom otoku Hainan, javlja agencija Chine Nouvelle.

Letjelica se uspješno odvojila od svog potisnika, ušla u orbitu i postavila solarne panele, dodaje agencija pozivajući se na izvore u Kineskoj svemirskoj agenciji (CMSA). Pristajanje na osnovni modul stanice dogodilo se u 21:01 po GMT, rekla je agencija, pozivajući se na Kinesku svemirsku agenciju.

Svemirskoj postaji koja se zove "Tiangong" ("Nebeska palača"), bit će potrebno desetak lansiranja da dovrši montažu u orbiti. Trebala bi biti operativna 2022. godine.

Jednom kada bude gotova ostat će u orbiti 15 godina.

Nakon eventualnog povlačenja s Međunarodne svemirske postaje (ISS) poslije 2028. godine Tiangong bi mogla postati jedina ljudska postaja u Zemljinoj orbiti.

"Prvo ćemo prevesti potrebni prateći materijal, rezervne dijelove i opremu, a zatim našu posadu", rekao je direktor CMSA-e Hao Chun, kako ga je citirao China New.

Kina će se početi pripremati za slanje tri astronauta u svemir.

Službeni je Peking svom svemirskom programu dodijelio milijarde pokušavajući sustići pionire u istraživanju svemira Rusiju i Sjedinjene Američke Države.

No, Kina je naišla na žestoke kritike Sjedinjenih Država i mnogih stručnjaka zbog potencijalno opasnog kršenja svemirskih pravila.

Ranije ovog mjeseca, Kina je svoj rover "Zhurong" uspješno spustila na Mars, postavši treća zemlja koja je uspješno sletjela s letjelicom na Crveni planet.

Očekuje se da će rover uskoro početi proučavati geologiju Marsa. Očekuje se da će provesti tri mjeseca fotografirajući i prikupljajući podatke na prostranoj ravnici lave na sjevernoj hemisferi.

Tagovi: Raketa Longue Marche 7, Tiangong, kineska svemirska postaja
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE