GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei: Potpisivanje deklaracije negativno će utjecati na tehnološki razvoj Slovenije

Huawei: Potpisivanje deklaracije negativno će utjecati na tehnološki razvoj Slovenije
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 18:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Huawei Technologies, jedan od najvećih svjetskih pružatelja ICT rješenja, uvjeren je da slovensko potpisivanje Zajedničke deklaracije sa SAD-om neće doprinijeti sigurnosti telekomunikacijskih mreža niti će povećati kibernetičku sigurnost zemlje.

Sasvim suprotno, takva će neutemeljena ograničenja negativno utjecati na proces daljnjeg razvoja 5G-a u Sloveniji.

"Vjerujemo da će potpisivanje Zajedničke deklaracije Slovenije sa SAD-om imati vrlo negativan utjecaj na daljnji tehnološki razvoj. Takva deklaracija, koja je posve suprotna pristupu Europske unije prema cyber sigurnosti, neće povećati cyber sigurnost u zemlji, niti će spriječit potencijalni cyber kriminal, no sigurno je da će usporiti proces implementacije 5G-a i učinit će ga skupljim za korisnike“, navodi Radoslaw Kedzia, potpredsjednik Huawei Technologies za srednju i istočnoeuropsku-nordijsku regiju.

"Uspoređujući slične memorandume koje su potpisale druge zemlje, ovdje je riječ o subjektivnim, ne-transparentnim i upitnim dokumentima."

Kedzia također navodi da se u deklaraciji ne objašnjava zašto je dokument usredotočen samo na elemente pružatelja usluge, točnije, dobavljača. Uz to, zanemaruju se mnogi sigurnosni elementi koji su ključni za 5G sigurnosti. Deklaracija ne samo da je podbacila u analizi dobavljačeve povijesti cyber sigurnosti unutar same procjene, već očigledno odbacuje priznati važnost rigoroznih sigurnosnih testova koje su već podržale države članice EU i potvrdile neovisne stručne organizacije.

"Podržavamo države u usvajanju zajedničkog, europskog pristupa zasnovanog na tehnologiji, na objektivnim procjenama i činjenicama, prethodnim rezultatima u sigurnosti, standardima, kao i na kontinuiranim revizijama koje se primjenjuju na sve dobavljače jednako", dodao je Kedzia.

Zahtjevi iz Zajedničke deklaracije ne mogu se objektivno izmjeriti i procijeniti, a rizik da će se ti zahtjevi subjektivno primijeniti bez pravednog postupanja je visok. Takav pristup odražava i potiče pristranost prema dobavljačima 5G tehnologije iz određenih zemalja i suprotstavlja se zakonima EU te propisima WTO-a.

Kao globalna kompanija s globalnim opskrbnim lancem, Huawei poštuje sve zakone i propise u zemljama i regijama u kojima posluje te pruža proizvode i usluge koji su u skladu s lokalnim sigurnosnim zahtjevima. Pozivamo na uspostavljanje viših standarda cyber sigurnosti koji su objektivni i nediskriminirajući.

Huawei je ranije ponudio da će potpisati no-spy sporazum sa slovenskom vladom s kojom je zatražio i sastanke na temu sigurnost i transparentnost 5G.

„Veoma smo otvoreni prema slovenskoj vladi, prema relevantnim dionicima kojima želimo predstaviti svoje stajalište, naš pogled i iskustvo koje smo stekli kao jedan od svjetskih lidera u 5G tehnologiji“, rekao je Radoslaw Kedzia.

Huawei Technologies sazvao je konferenciju za novinare koja će se održati sutra, u petak 14. kolovoza 2020. s početkom u 10.00 sati, u hotelu Austria Trend u Ljubljani.

Tagovi: Huawei, slovenska vlada, Radoslaw Kedzia, 5G tehnologija, 5G mreža
PROČITAJ I OVO
Pseća ogrlica koja uz pomoć umjetne inteligencije čita pseće emocije
INOVATIVNO
Pseća ogrlica koja uz pomoć umjetne inteligencije čita pseće emocije
SEUL - Južnokorejska startup tvrtka osmislila je ogrlicu za pse koristeći umjetnu inteligenciju, zahvaljujući kojoj će vlasnici uspjeti otkriti pet psećih emocija, detektirajući način na koji njihov ljubimac laje uz pomoć tehnologije prepoznavanja glasa.
Honor lansirao View40 5G, svoj prvi samostalni telefon
NOVITETI
Honor lansirao View40 5G, svoj prvi samostalni telefon
LONDON - Honor je predstavio svoj novi flagship telefon View40 5G, prvi koji lansira nakon razlaza s Huaweijem koji ga je prodao nakon američkog bana, kako bi pomogao svojim dobavljačima.
Intel će čipove nove generacije proizvoditi u SAD-u, prevagnula državna potpora
ČIPOVI
Intel će čipove nove generacije proizvoditi u SAD-u, prevagnula državna potpora
NEW YORK - Američki tehnološki div Intel proizvodit će u vlastitim tvornicama većinu čipova nove generacije, najavio je novi izvršni direktor Pat Gelsinger, a odluka se nadovezuje na nagovještaj državne potpore domaćoj proizvodnji.
LG razmatra napuštanje tržišta pametnih telefona
OPCIJE
LG razmatra napuštanje tržišta pametnih telefona
SEUL - LG Electronics mogao bi napustiti proizvodnju pametnih telefona, nakon što je u proteklih pet godina u tom poslu izgubio izgubio oko 4,5 milijardi dolara, piše korejski poslovni portal The Korea Herald.
Ericsson Nikola Tesla ugovorio poslove s dva ministarstva vrijedne 35 milijuna kuna
POSLOVI
Ericsson Nikola Tesla ugovorio poslove s dva ministarstva vrijedne 35 milijuna kuna

ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla ENT) ugovorio je nove poslove s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom pravosuđa i uprave vrijedne ukupno oko 35 milijuna kuna, priopćili su u petak iz ENT-a.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE