GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei i partneri definirali načine brze komercijalizacije 5G tehnologije u elektroenergetskim sustavima

Huawei i partneri definirali načine brze komercijalizacije 5G tehnologije u elektroenergetskim sustavima
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 12:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Huawei je objavio prvu sveobuhvatnu analizu 5G determinističkih mreža u dokumentu naziva 5GDN@Smart Grid White Paper: Zahtjevi, tehnologije i prakse, a dokument bi mogao postati referenca cijelom 5G ekosustavu i telekom operaterima za pripremu mrežnih mogućnosti za uspostavu pametnih elektroenergetskih mreža.

Dokument je napravio u suradnji s članicama 5GDNA (5G Deterministic Networking Alliance), među kojima su kineska južna elektroenergetska mreža, Institut za planiranje i projektiranje Guangdong, Institut za istraživanje globalne energije, državna mreža za opskrbu električnom energijom Qingdao, Beijing Sifang Automation, NARI Group Corporation, China Mobile, China Telecom i China Unicom.

White Paper pokazuje na koji način 5GDN osnažuje različite industrije kroz detaljne, kvantitativne interpretacije specifičnih slučajeva upotrebe. White Paper ne samo da se upušta u metode ubrzavanja komercijalne upotrebe 5G pametnih mreža, već služi i kao polazište za definiranje 5GDN zahtjeva elektroenergetske industrije prema ostalim članovima ekosustava, a to su mrežni operateri, dobavljači opreme za elektroenergetske stanice, integratori sustava, telekomunikacijski operateri i dobavljači mrežne opreme.

U dokumentu se definiraju ključne tehnologije i rješenja koja mogu ispuniti zahtjeve elektroenergetske industrije, ali se analiziraju i rezultati testa Proof of Concept (PoC), s ciljem dokazivanja da je digitalna transformacija izvediva za pametne mreže i IoE koncept.

Ova će se godine po prvi puta komercijalizirati 5G B2B usluge u ovom segmentu u Kini, bazirane na 3GPP R16 standardima zajedno s E2E mrežnim standardima postavljenim od strane Kineskog udruženja za komunikacijske standarde (CCSA). Također, krenut će i izgradnja 5G samostalne (SA) mreže za tri glavna operatera u Kini. Usluga za B2B usluge uvelike se razlikuje od potrošačkih (B2C) usluga po tome što im je potrebna deterministička mreža kako bi se osigurala kvaliteta usluge u smislu odaziva, odstupanja i stope gubitka (PLR).

Da bi se postigla takva mreža, 5GDN koristi tehnologije razrezivanja mreža i rubno računarstvo višestrukog pristupa (MEC) na temelju tri glavna obilježja 5G mreže: poboljšanog mobilnog širokopojasnog pristupa (eMBB), ultra pouzdanim komunikacijama s malom latentnošću (URLLC) i masivnom komunikacijom putem masivnog IoT-a. Ova obilježja naglasak stavljaju na ispunjavanje zahtjeva dostupnosti osnovnih usluga, sigurnosti, pouzdanosti i upravljanja u elektroenergetskoj industriji, a istovremeno stvaraju nove, sveprisutne, fleksibilne i visokokvalitetne tehnologije po niskoj cijeni za za pristupne mreže elektroenergetskih terminala. Takve tehnologije omogućit će elektroenergetskoj industriji da prva doživi komercijalnu upotrebu 5G B2B usluga.

Profesor Liu Jianming, direktor Stručnog povjerenstva za "Tehnologiju i opremu pametnih mreža" pri Centru za poticanje razvoja industrije Ministarstva industrije i informacijske tehnologije (MIIT) u Kini, voditelj D2-5G radnog tima CIGRE Chinese National Odbor i član Stručnog odbora 5GDNA, izjavio je da je električna energija temeljna grana nacionalne ekonomije i osnovno sredstvo za život. Dodaje i da je električna energija izuzetno osjetljiva na latentnost, odstupanja, sigurnosnu izolaciju, SLA / QoS, upravljanje i O&M. Stoga se ukazuje prilika da se razmisli o primjeni 5GDN-a u elektroenergetskoj industriji, kako bi se demonstriralo da 5G može pokretati digitalnu transformaciju raznih industrija.

Od svog osnutka u lipnju 2019. godine, 5GDNA je okupio preko 100 članova posvećenih istraživanju tehnologije i razvoja pametnih mreža. Na temelju 5GDN savez je objavio nekoliko knjiga na temu industrije pametnih mreža te je sudjelovao u nizu među-industrijskih suradnji. Ova postignuća ukazuju na to da primjena 5GDN u pametnim mrežama, poput državne mreže i južno-kineske elektroenergetske mreže, služi kao ključna polazna točka za pokretanje projekta 3GPP R18 na standardima 5G pametne mreže.

Kao jedinstvena mreža koja podržava diferencirane operacije, 5GDN će postati važna infrastruktura za pokretanje digitalne transformacije u svim sektorima, uključujući elektroenergetsku industriju. Suradnja s novim informacijskim tehnologijama, poput clouda i umjetne inteligencije, 5GDN bit će presudna za ostvarenje digitalnog, pametnog društva temeljenog na 5G tehnologiji.

Tagovi: Huawei, 5G tehnologija
PROČITAJ I OVO
Samsung i Hiya udružili se protiv prevarantskih poziva
UDRUŽIVANJE
Samsung i Hiya udružili se protiv prevarantskih poziva
SEUL - Samsung na svojim novim telefonima već posjeduje značajku Smart Call koja korisnicima omogućuje da u postavkama poziva aktiviraju opciju "Caller ID and spam protection", koja će im pomoći u otkrivanju "sumnjivih poziva" koji bi mogli biti povezani s prijevarama i spamom.
Peović: Facebook treba nacionalizirati
STAVOVI
Peović: Facebook treba nacionalizirati
ZAGREB - Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, objavila je na Facebooku status u kojem je navela da je "nacionalizacija Facebooka jedino racionalno rješenje".
Huawei u tri kvartala ostvario rast prihoda od 9,9 posto
RAST
Huawei u tri kvartala ostvario rast prihoda od 9,9 posto
ZAGREB – Huawei je objavio poslovne rezultate za prva tri kvartala 2020. godine koji pokazuju da je kompanija u tom razdoblju ostvarila prihod od 671,3 milijarde CNY (oko 84,98 milijarde eura), što predstavlja rast od 9,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U tom razdoblju ostvarena je neto profitna marža od 8 posto.
Microsoft radnicima produžio rad od kuće najranije do srpnja 2021.
RAD OD KUĆE
Microsoft radnicima produžio rad od kuće najranije do srpnja 2021.
REDMOND - Kako pandemija ponovo uzima maha širom svijeta, mnoge kompanije ponovo se okreću radu od kuće. Microsoft je tako svojim radnicima priopćio da će nastaviti raditi na daljinu najkraće do srpnja 2021. godine.
WhatsApp uskoro omogućava i kupnju
USLUGE
WhatsApp uskoro omogućava i kupnju
NEW YORK - WhatsApp postaje sve komercijalniji: kupovina bi trebala biti moguća jednostavno putem chata. Funkcija plaćanja je već najavljena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE