GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU priželjkuje veća ulaganja tajvanskih proizvođača čipova

EU priželjkuje veća ulaganja tajvanskih proizvođača čipova
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 12:26
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska unija nastoji potaknuti Tajvan na veća ulaganja, a zbog globalne nestašice u fokusu su joj proizvođači čipova, rekao je u utorak glavni diplomat EU-a Tajpeju.

Tajvan je tehnološka sila, sjedište tvrtki poput Taiwan Semiconductor Manufacturinga (TSMC), pa se našao u žarištu nastojanja da se riješi problem nestašice čipova, čiji utjecaj osjećaju proizvođači automobila, potrošačke elektronike i bijele tehnike.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier pisao je ove godine tajvanskoj vladi tražeći pomoć, a Europa potiče i pojačanu domaću proizvodnju čipova.

Filip Grzegorzewski, de facto veleposlanik EU-a na Tajvanu, rekao je novinarima da će u drugoj polovini godine organizirati još jedan investicijski forum radi promocije Europske unije kao investicijskog odredišta.

"Želimo najesen organizirati još jedan krug europskog investicijskog foruma, s fokusom na globalne opskrbne lance, na digitalne proizvode i poluvodiče", rekao je Grzegorzewski.

"Siguran sam da će nam to biti prilika da Tajvanu izložimo kako moće pomoći Europi i biti više prisutan", ustvrdio je europski diplomat.

Tajvan je ključna karika u globalnim opskrbnim lancima i glavni trgovinski partner EU-a, naglasio je.

„Moramo se pobrinuti da Tajvan dobro koristi svoje prednosti... Tajvan može ponuditi više od TSMC-a, na Tajvanu postoje i druge izvrsne kompanije za poluvodiče”, dodao je.

Poslovna zajednica na Tajvanu mora imati na umu mogućnosti koje EU nudi, a to će biti dobro i za Tajvan, poručio je.

"Time bi se ojačala globalna uloga Tajvana, ulogaTajvana u globalnim lancima opskrbe koji se sada razvijaju i mijenjaju zbog pandemije covida 19", poentirao je europski diplomat.

Europska unija nema službene diplomatske veze s Tajvanom kojim upravlja Kina, podsjeća Reuters, dodajući da Tajvan EU smatra važnim prijateljem i 'istomišljenikom'.

Tagovi: čipovi, automobilski sektor, Filip Grzegorzewski, Toyota, Nissan, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Volkswagen, BMW, Mercedes, Ford
PROČITAJ I OVO
eBay dopustio prodaju NFT-a
ODLUKE
eBay dopustio prodaju NFT-a
NEW YORK - Ebay na svojoj platformi dopušta prodaju nezamjenjivih tokena (NFT) za digitalne kolekcionarstvo, poput trgovačkih kartica, slika i video isječaka, navodi Reuters.
Infobip priprema investicijsku rundu od 500 milijuna dolara
INVESTICIJE
Infobip priprema investicijsku rundu od 500 milijuna dolara
ZAGREB - Riječ je o pojedinačno najvećoj startup investiciji u Hrvatskoj, ali i jednoj od najvećih investicija u neku domaću tvrtku dosad.
Tehnološki divovi traže američke subvencije za proizvodnju čipova
SUBVENCIJE
Tehnološki divovi traže američke subvencije za proizvodnju čipova

NEW YORK - Skupina velikih tehnoloških tvrtki, uključujući Apple, Microsoft i Google, pridružila se vodećim proizvođačima čipova u formiranju lobističke grupe koja od Washingtona traži subvencije za proizvodnju čipova.

Američki državni odvjetnici pozivaju Facebook da odustane od dječjeg Instagrama
POZIV
Američki državni odvjetnici pozivaju Facebook da odustane od dječjeg Instagrama
WASHINGTON - Američko Nacionalno udruženje državnih odvjetnika (NAAG) pozvalo je Facebook da odustane od planova za pokretanje verzije Instagrama za djecu mlađu od 13 godina "Instagram Kids", pozivajući se na zabrinutost zbog sigurnosti i dobrobiti djece i štetu koju im društvene mreže mogu nanijeti.
JPMorgan: Kineske tehnološke dionice i dalje su dobra oklada
ANALITIČARI
JPMorgan: Kineske tehnološke dionice i dalje su dobra oklada
NEW YORK - Kineske tehnološke dionice i dalje su dobra oklada bez obzira na nesigurnosti zbog pritiska regulatora, kaže Howard Wang, šef odjela za kinesko tržište u JPMorgan Asset Managementu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE