GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU priželjkuje veća ulaganja tajvanskih proizvođača čipova

EU priželjkuje veća ulaganja tajvanskih proizvođača čipova
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 12:26
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska unija nastoji potaknuti Tajvan na veća ulaganja, a zbog globalne nestašice u fokusu su joj proizvođači čipova, rekao je u utorak glavni diplomat EU-a Tajpeju.

Tajvan je tehnološka sila, sjedište tvrtki poput Taiwan Semiconductor Manufacturinga (TSMC), pa se našao u žarištu nastojanja da se riješi problem nestašice čipova, čiji utjecaj osjećaju proizvođači automobila, potrošačke elektronike i bijele tehnike.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier pisao je ove godine tajvanskoj vladi tražeći pomoć, a Europa potiče i pojačanu domaću proizvodnju čipova.

Filip Grzegorzewski, de facto veleposlanik EU-a na Tajvanu, rekao je novinarima da će u drugoj polovini godine organizirati još jedan investicijski forum radi promocije Europske unije kao investicijskog odredišta.

"Želimo najesen organizirati još jedan krug europskog investicijskog foruma, s fokusom na globalne opskrbne lance, na digitalne proizvode i poluvodiče", rekao je Grzegorzewski.

"Siguran sam da će nam to biti prilika da Tajvanu izložimo kako moće pomoći Europi i biti više prisutan", ustvrdio je europski diplomat.

Tajvan je ključna karika u globalnim opskrbnim lancima i glavni trgovinski partner EU-a, naglasio je.

„Moramo se pobrinuti da Tajvan dobro koristi svoje prednosti... Tajvan može ponuditi više od TSMC-a, na Tajvanu postoje i druge izvrsne kompanije za poluvodiče”, dodao je.

Poslovna zajednica na Tajvanu mora imati na umu mogućnosti koje EU nudi, a to će biti dobro i za Tajvan, poručio je.

"Time bi se ojačala globalna uloga Tajvana, ulogaTajvana u globalnim lancima opskrbe koji se sada razvijaju i mijenjaju zbog pandemije covida 19", poentirao je europski diplomat.

Europska unija nema službene diplomatske veze s Tajvanom kojim upravlja Kina, podsjeća Reuters, dodajući da Tajvan EU smatra važnim prijateljem i 'istomišljenikom'.

Tagovi: čipovi, automobilski sektor, Filip Grzegorzewski, Toyota, Nissan, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Volkswagen, BMW, Mercedes, Ford
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE