GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ericsson Nikola Tesla i FERIT osnovali zajednički istraživački laboratorij

Ericsson Nikola Tesla i FERIT osnovali zajednički istraživački laboratorij
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2023 / 14:01
Autor: SEEbiz
OSIJEK -  Danas je u Osijeku potpisan Sporazum o suradnji na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija između kompanije Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT) te je osnovan zajednički istraživački laboratorij, ključno mjesto za rad inovativnih stručnjaka na razvoju novih tehnologija.

Cilj suradnje je čvršće povezivanje znanosti i gospodarstva kao predispozicije lokalnog i nacionalnog ekonomskog razvoja te razvoj društva znanja kojem težimo.

Na svečanom potpisivanju sporazuma, održanom u prostorijama kompanije Ericsson Nikola Tesla u Osijeku, predstavnicima akademske zajednice, lokalne i regionalne samouprave kao i ostalim uvaženim gostima obratili su mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan FERIT-a, g. Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, i dr. sc. Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Ericsson Nikola Tesla, vodeći hrvatski izvoznik softvera ima centre izvrsnosti s velikim intelektualnim i inovacijskim potencijalom u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci u kojima radi snažan tim s više od 1800 softver dizajnera koji rade na najnovijim tehnologijama, brojne stručnjake koji rade na modernizaciji mreža globalnih operatora i eksperte s domenskim znanjima iz različitih industrija te najveći R&D Centar u RH i šire.
Svojim kupcima Ericsson Nikola Tesla nudi brojne inovativne proizvode i usluge u operatorskom segmentu kao i rješenja vezana uz digitalnu transformaciju industrija i društva koja kontinuirano unaprjeđuje novim funkcionalnostima u skladu s razvojem tehnologije i potrebama partnera i njihovih korisnika.

„Prošlo je pet godina otkako smo otvorili ovaj razvojno-istraživački centar u Osijeku. Bio je to važan temelj tehnološke, gospodarske i društvene održivosti ne samo ovog kraja, već i cijele zemlje“, istaknula je mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, te dodala:

„Snažan rast našeg osječkog razvojno-istraživačkog centra koji danas broji više od sto stručnjaka, većinom inženjera elektrotehnike i računarstva, temelji se na našoj kvaliteti, pouzdanosti i inovativnosti. Širenje postojećih i dobivanje novih odgovornosti ima uporište u neprekidnom razvoju kompetencija i inovativnom pristupu naših zaposlenika u svim poslovnim aktivnostima.“
Kompanija Ericsson Nikola Tesla već niz desetljeća aktivno surađuje s akademskom zajednicom, na čemu, između ostalog, temelji svoje tehnološko liderstvo, jača inovacijski potencijal, omogućava transfer znanja i tehnologija te razvoj kvalitetnih stručnjaka. „S FERIT-om imamo dugogodišnju uspješnu znanstveno istraživačko-razvojnu i obrazovnu suradnju, a ovaj Sporazum o suradnji intenzivirat će zajednička ulaganja u znanstveno-istraživačke projekte u području komunikacijskih tehnologija i analize podataka te osnažiti zajednički nastup na europskom i svjetskom istraživačkom prostoru“, istaknula je mr. sc. Gordana Kovačević i dodala: „Sporazumom o suradnji definirani su projekti kojima se mogu realizirati nova rješenja za primjenu u pametnim okruženjima grada i sveprisutnih komunikacijskih rješenja za digitalnu transformaciju.“

Kako bi se ojačala suradnja između kompanije i fakulteta, osnovan je istraživački laboratorij, koji se nalazi u prostorima kompanije Ericsson Nikola Tesla. Koristit će se za istraživačke aktivnosti, a istraživačima će omogućiti rad na razvoju najnovijih ICT tehnologija. U laboratoriju se nalazi oprema putem koje će studenti moći analizirati dostupnost te karakteristike mreže, a plan je početi s razvojem dodatnih analitičkih metoda te primjenom umjetne inteligencije predviđati ponašanja mreže i automatizirati karakteristike za optimalno komunikacijsko iskustvo korisnika. To će omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja te stvaranje novih istraživačkih rezultata.

Prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan FERIT-a, izrazio je zadovoljstvo ovakvim punovrijednim partnerstvom i istaknuo: „Suradnja FERIT-a i kompanije Ericsson Nikola Tesla traje već niz godina i našim je studentima omogućila pristup najaktualnijim tehnologijama, opremi i praktičnim znanjima u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Sporazumom koji je danas potpisan otvorene su mogućnosti dodatne suradnje na razvojno-istraživačkim projektima te je olakšan transfer znanja i tehnologija s Fakulteta u gospodarstvo i obratno, što je jedan od bitnih strateških ciljeva FERIT-a. Pristup najnovijim tehnologijama u području telekomunikacija i istraživačkom laboratoriju Ericssona Nikole Tesle, koji će biti na raspolaganju ne samo našim studentima već i znanstvenicima, svakako će biti bitna pretpostavka za osnaživanje znanstveno-istraživačkih kapaciteta te sinergiju u provedbi zajedničkih istraživanja.

Dr. sc. Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka čestitao je Ericssonu Nikoli Tesli i FERIT-u na potpisivanju ovoga sporazuma i produbljivanju već postojeće suradnje te istaknuo: „Godinama težimo k tome da fakulteti, osim što obrazuju kadrove, sudjeluju u istraživanju i razvoju novih tehnologija za potrebe tvrtki s našega područja, a ovo je sjajan primjer kako se to može postići. K tome, kada uključimo i lokalnu samoupravu, u ovom slučaju Grad Osijek, što možemo vidjeti na primjeru Gradsko-poduzetničke stipendije koju smo pokrenuli u suradnji s tvrtkama i koja je u mnogo čemu posebna i jedinstvena u Republici Hrvatskoj, vjerujem da možemo postići najbolje rezultate u smislu rasta gospodarstva.”

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije pozdravio je ulaganje u znanost i kompetencije kao snažan poticaj razvoju grada i županije. Također je naglasio da je ovo snažna poruka za budućnost i putokaz kako upotrebom suvremenih tehnologija možemo graditi dobre preduvjete za razvoj i daljnji gospodarski rast i napredak cijele županije.

Na svečanom potpisivanju sporazuma, osim što je predstavljen istraživački laboratorij, predstavljen je i dio naprednih inovativnih tehnoloških rješenja koje Ericsson Nikola Tesla nudi tržištu, a koja stavljaju tehnologiju u službu građana i budućih generacija te poboljšavaju život ljudi stvarajući novu vrijednost za društvenu zajednicu.

Tagovi: Ericsson, Ericsson Nikola Tesla, FERIT, Gordana Kovačević, Ivan Anušić
PROČITAJ I OVO
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
SKOK
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
NEW YORK - Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE