GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Emirati proslavili lansiranje prve sonde na Mars

Emirati proslavili lansiranje prve sonde na Mars
LANSIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 09:09
Autor: SEEbiz / H
ABU DHABI - Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) proslavlli su u prvim satima u ponedjeljak lansiranje prve sonde Al-Amal (što znači nada) na planet Mars, prve međuplanetarne misije koju provodi neka arapska zemlja.

Lansiranje je bilo dvaput odgođeno zbog lošeg vremena i konačno je uspjelo iz svemirskog centra Tanegashima, na jugozapadu japana u 6:58 po mjesnom vremenu, a što je u Emiratima proslavljeno gromoglasnim pljeskom.

Projekt Al-Amal je izvor velikog ponosa u Emiratima. Al-Amal šalje "poruku ponosa, nade i mira u arapskom svijetu", objavila je vlada na Twitteru.

"Vraćamo se zlatnom dobu arapskih i islamskih otkrića".

Burj Khalifa de Dubaï, najviši toranj na svijetu, simbolički je projicirao odbrojavanje u deset sekundi na svojoj fasadi prije lansiranja.

Al-Amal treba prijeći 493,5 milijuna kilometara te ući u Marsovu orbitu u veljači 2021., kada će se proslaviti 50. godišnjica ujedinjenja Emirata.

Sonda duga 3 metra, a široka 7,9 m te teška 1,35 tona, treba dvije godine kružiti oko crvenog planeta proučavajući njegovu atmosferu, piše agencija dpa.

UAE ima ambiciozni projekt izgraditi ljudsko naselje na crvenom planetu do 2117. godine.

UAE navodi da je misija sonde, koja stoji 200 milijuna dolara, steći cjelovi uvid u atmosferu na Marsu tijekom različitih razdoblja.

UAE je ranije lansirao tri promatračka satelita, ali nijedan nije izašao iz Zemljine orbite.

Emiratska misija na Mars jedna je od triju planiranih za srpnja. Kina treba oko 23. srpnja lansirati svoj Tianwen-1 orbiter, a Sjedinjene Države kane poslati svoj rover nazvan Perseverance 30. srpnja.

Tagovi: Ujedinjeni Arapski Emirati, Burj Khalifa de Dubaï, sonda Al-Amal
PROČITAJ I OVO
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
SKOK
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
NEW YORK - Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE