GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankrot Wirecarda izazvao paniku korisnika kartica: Je li ovo kraj fintecha?

Bankrot Wirecarda izazvao paniku korisnika kartica: Je li ovo kraj fintecha?
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2020 / 09:05
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Ako ste jučer pokušali obaviti kupnju služeći se karticom nekog fintecha, poput Curvea ili Crypto.coma, transakcija vam je - primijetili ste - bila odbijena. Vaša je kartica, kao što ste zasigurno već primili obavijest emailom, privremeno suspendirana.

Ne samo da je nećete moći koristiti za plaćanje, već su vam i sva eventualna sredstva koja imate na njoj zamrznuta, a obustavljani su i eventualni zahtjevi koje imate za povrat novca (primjerice, zbog otkazanog leta koji ste platili tom karticom prije korona-lockdowna).

Posljedica je to bankrota Wirecarda, najpoznatijeg njemačkog fintecha, koji je digitalnim bankama i drugim fintech startupima, poput već spomenutih Curvea i Crypro.coma, ali i daleko najpopularnijeg Revoluta, pružao usluge izdavanja kreditnih kartica za njihove korisnike te obavljao usluge platnog prometa. Za Curve, koji je ujedno i najpogođeniji ovime, Wirecard je izdao baš sve kartice i obavljao sav promet, pa su trenutačno milijunima korisnika ovog fintecha kartice suspendirane, piše Bug.hr.

Drugi najpogođeniji su korisnici Crypto.coma, dok su korisnici Revoluta sličnu sudbinu izbjegli "za dlaku", obzirom da je ova digitalna banka nedavno usluge koje joj je pružao Wirecard zamijenila drugim, sličnim providerom.

Svima koji koriste neki od ovih iznimno popularnih servisa odmah se nameće nekoliko pitanja... Hoće li im kartice, sredstva koje eventualno imaju na njima i eventualna potraživanja povrata ikada ponovno biti aktivirana? Hoće li fintech industrija išta učiniti da svoje korisnike zaštiti od ovakvih situacija? Konačno, zašto je, uopće, Wirecard bankrotirao, uzrokojući time kolaps i paniku među korisnicima fintech usluga diljem svijeta?

Odgovor na posljednje pitanje nužan je da bi se lakše razumjeli i odgovori na prva dva pitanja, pa krenimo s njim...

Wirecard je bankrotirao nakon razotkrivanja, zacijelo, najvećeg skandala fintech industrije svih vremena: falsificirali su poslovne knjige na način da su u bilancu dodali 1,9 milijardi nepostojećih eura, tobože položenih na bankovnim računima na Filipinima. Dug kojeg imaju prema njemačkim bankama, pak, iznosi oko 4 milijarde eura.

Nakon što prošlog tjedna revizor nije pronašao nikakve dokaze o postojanju računa na Filipinima, bivši CEO Wirecarda je uhićen, a novi je odmah zatražio od suda proglašavanje bankrota. Kako je firma kotirala i na frankfurtskoj burzi, dionica joj je, naravno, monemtalno postala bezvrijedna, a svi investitori i dioničari mogu se zauvijek pozdraviti sa svojim ulozima.

Dakako da su zbog toga bijesni i revoltirani, pa krivca vide u njemačkom regulatoru jer je, smatraju, trebao onemogućiti Wirecard da uopće dođe u poziciju da falsificira bilancu i napravi toliki dug.

Time ujedno dolazaimo i do odgovora na drugo pitanje - ono vezano uz budućnost fintech industrije: ovaj skandal svakako će dovesti do daleko strože, primjerenije i "analognim bankama" sličnije regulative fintecha, odnosno digitalnih banaka i kojekakvih financijskih startupa. Naprosto je njihov udio u platnom prometu te broj korisnika postao dovoljno velik da se sigurnost mora jamčiti na razini državnog tijela. Utoliko, fintech usluge će zaisgurno "poskupiti", pa će digitalnim bankama postati teže tržišno parirati tradicionalnom bankarskom sektoru.

Konačno, pitate se što će biti s vašim Curveom, Revolutom, Crypto.comom... Ako imate Revolut, onda ste se, kako već rekosmo, izvukli, gotovo slučajno, i za vas posljedica neće biti. Ako pak koristite neku karticu koja se oslanja na usluge Wirecarda, poput Curvea, jedino što možete je čekati. U mailu kojeg ste primili od Curvea - ni krivog ni dužnog u ovoj situaciji, da budemo posve jasni - stoji kako će vaše kartice proraditi "uskoro", čim se Wirecardove usluge nadomjeste drugim dobavljačem.

To "uskoro" djeluje vrlo neodređeno i moglo bi se odužiti poprilično, no jednom kada stvar profunkcionira, nećete morati mijenjati karticu i moći ćete koristiti sredstva koja, eventualno, imate na toj kartici. Ako očekujete neke povrate sredstava na suspendiranu karticu, nećete ih moći primiti dok kartica ne "proradi", pa najbolje da kontaktirate onog od koga novac očekujete i pokušate preusmjeriti transakciju na neki drugi račun...

Ako se bojite da bi, zbog razmjera kojim je pogođen ovim skandalom, Curve mogao zauvijek propasti - imajte na umu da su šanse za to iznimno malene. Curve je glavni partner Samsungu u realizaciji Samsung Paya, što je bitan pokazatelj o kako se ozbiljnom igraču radi, a i sami kažu da su, znajući za probleme koji su se kotrljali u Wirecardu, već prije nekog vremena pokrenuli prebacivanje mehanike rada svojih kartica prema alternativnom dobavljaču istih usluga

Mjesta za paniku stoga, zapravo, nema. U konačnici, kao krajnji korisnik, nećete ostati bez svoje love, a dugoročno ćete uživati u kudikamo sigurnijem korištenju fintech usluga, s tom razlikom što će tu sigurnost biti nužno i platiti.

Tagovi: Wirecard, Revolut, Crypto.com, Samsung, Samsung Pay, kriptovalute, fintech, regulativa fintecha, Curve
PROČITAJ I OVO
Talijanska vlada spriječila ugovor Fastweba s Huaweijem
VETO
Talijanska vlada spriječila ugovor Fastweba s Huaweijem
RIM - Talijanska Vlada je koristeći svoje posebne ovlasti spriječila telekomunikacijsku grupu Fastweb, talijansku tvrtku Swisscoma, u potpisivanju ugovora s Huaweijem o isporuci opreme za njezinu osnovnu mrežu 5G tražeči od Fastweba da diverzificira svoje dobavljače.
Samsung i Hiya udružili se protiv prevarantskih poziva
UDRUŽIVANJE
Samsung i Hiya udružili se protiv prevarantskih poziva
SEUL - Samsung na svojim novim telefonima već posjeduje značajku Smart Call koja korisnicima omogućuje da u postavkama poziva aktiviraju opciju "Caller ID and spam protection", koja će im pomoći u otkrivanju "sumnjivih poziva" koji bi mogli biti povezani s prijevarama i spamom.
Peović: Facebook treba nacionalizirati
STAVOVI
Peović: Facebook treba nacionalizirati
ZAGREB - Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, objavila je na Facebooku status u kojem je navela da je "nacionalizacija Facebooka jedino racionalno rješenje".
Huawei u tri kvartala ostvario rast prihoda od 9,9 posto
RAST
Huawei u tri kvartala ostvario rast prihoda od 9,9 posto
ZAGREB – Huawei je objavio poslovne rezultate za prva tri kvartala 2020. godine koji pokazuju da je kompanija u tom razdoblju ostvarila prihod od 671,3 milijarde CNY (oko 84,98 milijarde eura), što predstavlja rast od 9,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U tom razdoblju ostvarena je neto profitna marža od 8 posto.
Microsoft radnicima produžio rad od kuće najranije do srpnja 2021.
RAD OD KUĆE
Microsoft radnicima produžio rad od kuće najranije do srpnja 2021.
REDMOND - Kako pandemija ponovo uzima maha širom svijeta, mnoge kompanije ponovo se okreću radu od kuće. Microsoft je tako svojim radnicima priopćio da će nastaviti raditi na daljinu najkraće do srpnja 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE