GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple: Pad prihoda od prodaje iPhonea razočarao investitore

Apple: Pad prihoda od prodaje iPhonea razočarao investitore
RAZOČARALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2023 / 20:38
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Najveća svjetska kompanija i proizvođač iPhonea, Apple, objavio je kvartalne rezultate bolje od očekivanih, potaknut snažnim rastom u segmentu usluga, ali se nije uspio vratiti na rast treći kvartal zaredom.

Prihodi kompanije u razdoblju od travnja do lipnja pali su 1,4 posto na 81,8 milijardi dolara, ali su bili malo iznad konsenzusa od 81,69 milijardi dolara.

Po regijama, kinesko tržište poraslo je 7,9 posto na 15,76 milijardi dolara nakon pada u prethodnom tromjesečju. Ključno američko tržište zabilježilo je pad od 5,6 posto na 35,4 milijarde dolara, dok je europsko tržište donijelo pet posto više prihoda na 20,2 milijarde dolara, piše Momentum.

Prodaja iPhonea činila je manje od polovice ukupnog prihoda nakon pada od dva posto u kvartalu na 39,67 milijardi dolara. Ovaj rezultat bio je ispod tržišnih očekivanja od 39,91 milijarde dolara. Unatoč padu prihoda, u tvrtki su zadovoljni brojem korisnika koji prelaze s Android uređaja, posebice kada je riječ o kineskom tržištu.

Prihod od Maca pao je sedam posto na 6,84 milijarde dolara (konsenzus 6,62 milijarde dolara), dok je prodaja iPada nastavila loš trend s padom prodaje za petinu na 5,79 milijardi dolara (konsenzus 6,41 milijardu dolara).

Ostali proizvodi, koji uključuju prodaju Apple Watcha, slušalica, zvučnika... zabilježili su rast prodaje od dva posto na 8,28 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 8,39 milijardi dolara.

Usluge su bile svijetla točka u tromjesečju s rastom od 8,2 posto na 21,21 milijardu dolara, znatno iznad konsenzusa od 20,76 milijardi dolara i stope rasta od 5,5 posto iz prethodnog tromjesečja. Tvrtka trenutno ima više od milijardu plaćenih pretplatnika, što je gotovo dvostruko više nego prije tri godine, piše Momentum.

Zarada po dionici (EPS) u tromjesečju je porasla pet posto na 1,26 dolara, što je iznad očekivanja od 1,19 dolara. Bruto marža se oporavila za 30 baznih bodova na 44,5 posto.

Tvrtka od pandemije nije davala službene prognoze poslovanja, ali je objavila da bi tekuće tromjesečje moglo donijeti sličan rezultat kao i prethodno, koje je donijelo pad prodaje od jedan posto (tržišni konsenzus je bio stagnacija prodaje).

Ipak, menadžment očekuje da će prodaja iPhonea biti bolja nego u lipanjskom kvartalu, a očekuje se i veća stopa rasta u segmentu usluga. Očekuje se negativna izvedba kada je u pitanju prodaja iPada i Macova s predviđanjem dvoznamenkastih stopa pada.

Kada je riječ o VR naočalama koje je tvrtka predstavila u lipnju, a početak prodaje obećala početkom iduće godine, vodstvo tvrtke očekuje da će demo proizvodi uskoro biti dostupni u njihovim trgovinama.

Dionice Applea pale su 1,7 posto na 187,9 dolara prije trgovanja, nakon što su prethodno porasle za oko 47 posto 2023. godine.

Tagovi: Apple, iPhone
PROČITAJ I OVO
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
SKOK
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
NEW YORK - Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE