GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple je predstavio iPhone 15 s USB-C ulazom

Apple je predstavio iPhone 15 s USB-C ulazom
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 12:58
Autor: SEEbiz / STA
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple predstavio je na tradicionalnom jesenskom predstavljanju inovacija u Cupertinu u Kaliforniji nove verzije pametnih telefona iPhone koji će biti dostupni od kraja mjeseca.

Među najvećim novitetima je USB-C ulaz koji će zamijeniti postojeći Lightning ulaz. Ovom promjenom Apple se prilagođava novom europskom zakonodavstvu.

Mobilni telefoni i drugi elektronički uređaji koji se prodaju u EU od 28. prosinca 2024. morat će imati jedan punjač. EU će tako dobiti univerzalni punjač s USB-C ulazom.

Apple je dugo tvrdio da je Lightning sučelje, preko kojeg se njihovi iPhonei mogu puniti i prenositi podatke, sigurnije od USB-C sučelja. Međutim, potonje su koristili za punjenje nekih svojih drugih proizvoda, poput prijenosnih računala Macbook Air. U međuvremenu, USB-C sučelje naširoko koriste drugi proizvođači pametnih telefona kao što su Samsung i Xiaomi.

“USB-C je postao široko prihvaćen standard. Zato donosimo USB-C na iPhone 15", objasnio je na predstavljanju Appleov potpredsjednik iPhone marketinga, Kaiann Drance, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton je u odgovoru na prelazak iPhonea na USB-C priključak univerzalnog punjača nazvao to "zdravim razumom". "Europsko tržište je otvoreno, ali pod našim uvjetima", istaknuo je u priopćenju.

Novi iPhonei imat će poboljšane kamere i čipove uz nove ulaze. Kako uvjeravaju iz američkog tehnološkog diva, iPhone 15 također će biti lakše popraviti. Apple je prošli mjesec podržao usvajanje novog zakona u američkoj saveznoj državi Kaliforniji koji od velikih proizvođača tehnoloških naprava zahtijeva da ljudima omoguće popravak uređaja bez vraćanja tvrtkama.

Ono što je iznenadilo analitičare je cijena iPhonea 15 Pro, prenosi AFP. Ovaj će koštati 999 dolara, što je isto kao i njegov prethodnik. U međuvremenu, iPhone 15 Pro Max koštat će 1199 dolara, 100 dolara jeftinije od svog prethodnika.

Apple je također predstavio nove verzije Apple Watcha. Sada će se moći javljati i završavati pozive ili obavljati druge poslove brzim dvaput pritiskom palca i kažiprsta na ruci na kojoj se sat nalazi.

Apple se trenutno suočava s padom prodaje svojih pametnih telefona jer se potrošači zbog visokih cijena dugo drže starijih verzija. Tehnološki div također se našao u središtu diplomatskog spora između SAD-a i Kine. Prema medijskim izvješćima, potonji bi državnim službenicima trebao zabraniti korištenje iPhonea. Peking je danas demantirao ova izvješća, prenosi AFP.

Tagovi: Apple, iPhone 15, USB-C
PROČITAJ I OVO
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
SKOK
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
NEW YORK - Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
PARTNERSTVO
Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija
VODNJAN – Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE