GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka vlada podigla tužbu protiv Googlea

Američka vlada podigla tužbu protiv Googlea
DOMINANTNA POZICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 17:33
Autor: SEEbiz / H
SAN FRANCISCO - Američko ministarstvo pravosuđa i 11 saveznih država podnijeli su u utorak tužbu protiv Googlea, tvrdeći da je koristio dominantnu poziciju na tržištu kako bi suzbio konkurenciju.

Google, čija je tražilica toliko sveprisutna da je iz njegovog imena izveden glagol, ostvario je prošle godine prihode od 162 milijarde dolara, veće od vrijednosti mađarskog BDP-a.

Aktualna tužba rijedak je primjer suglasja kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa i progresivne struje u Demokratskoj stranci. Tako je demokratska senatorica Elizabeth Warren 10. rujna na Twitteru napisala da želi "brzu, agresivnu akciju".

Državn su pak tužitelji u svih 11 saveznih država koje su se priključile tužbi republikanci, primjećuje Reuters.

U Googleu nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tužbu.

Podignuta je nekoliko dana uoči američkih predsjedničkih izbora pa bi se mogla smatrati političkom gestom, ispunjavajući obećanje predsjednika Trumpa pristašama da će neke tvrtke odgovarati za navodno gušenje konzervativnih glasova, piše Reuters.

Googleov istaknuti kritičar, republikanski senator Josh Hawley optužio je kompaniju da blokira vladu "ilegalnim sredstvima" a tužbu smatra "najvažnijim slučajem borbe protiv kršenja tržišne utakmice u generaciji".

FTC je već prije sedam godina pokrenuo istragu protiv Googlea zbog sumnje da u objavi rezultata pretraživanja favorizira svoje proizvode. Na kraju je na sugestiju vlastitih odvjetnika odustao.

Google se sa sličnim pravnim izazovima sučelio i u inozemstvu. Tako mu je Europska unija u 2018. odrezala 1,7 milijardi dolara kazne budući da internetskim stranicama nije dopuštao potragu za oglašivačima putem drugih tražilica.

U 2017. odrezana mu je kazna od 2,6 milijardi dolara budući da je istiskivao konkurenciju u usluzi uspoređivanja cijena na internetu, te dodatnih 4,9 milijardi dolara zbog blokade konkurencije na mobilnom operativnom sustavu Android.

Tagovi: Američko ministarstvo pravosuđa, Josh Hawley, Google
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE