GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon: Veći prihod i smanjenje troškova povećali dobit u drugom tromjesečju

Amazon: Veći prihod i smanjenje troškova povećali dobit u drugom tromjesečju
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2023 / 07:52
Autor: SEEbiz
SEATTLE - Najveći globalni e-trgovac i pružatelj usluga u oblaku, Amazon, izvijestio je o kvartalnim rezultatima boljim od očekivanih nakon što je postigao snažan rast prihoda u segmentu e-trgovine uz usporavanje potrošnje.

Prihodi su u tromjesečju porasli 11 posto na 134,3 milijarde dolara i nadmašili konsenzusne procjene od 133,4 milijarde dolara.

Zarada po dionici (EPS) iznosila je 0,65 dolara, ali nije dostigla konsenzus od 0,34 dolara zbog doprinosa revalorizacije ulaganja u Rivian.

Operativna dobit (EBIT) više se nego udvostručila na 7,7 milijardi dolara nakon što se sjevernoameričko trgovačko poslovanje vratilo na profitabilnost, piše Momentum.

Troškovi poslovanja porasli su 7,5 posto, što je najsporija stopa rasta u najmanje 10 godina. Troškovi prodaje i marketinga porasli su samo 6,5 posto, nakon godina rasta po stopama od 30 posto i više.

Prihodi na sjevernoameričkom tržištu porasli su 11 posto na 82,5 milijardi dolara, dok je međunarodna prodaja donijela rast od 10 posto i prihod od 29,7 milijardi dolara.

Po segmentima, online prodaja porasla je pet posto na 53 milijarde dolara, dok su usluge prodavačima "treće strane" skočile 18 posto na 32,3 milijarde dolara. Neovisni trgovci činili su 60 posto ukupne prodaje na stranici, što je najveća stopa ikad, što je uvelike pridonijelo rastu prihoda od trgovačkih usluga. Prihodi od oglašavanja porasli su 22 posto na 10,7 milijardi dolara, što je lagano usporavanje u odnosu na prethodni kvartal.

Cloud business (AWS), koji tradicionalno generira većinu profita tvrtke, nadmašio je očekivanja i pokazao znakove stabilizacije, unatoč usporavanju već šesto tromjesečje zaredom. Prihodi u segmentu dosegli su 22,1 milijardu dolara, nakon rasta od 12 posto, u usporedbi sa stopom od 16 posto iz prethodnog tromjesečja. Tvrtka je objavila da je tijekom tromjesečja lansirala različite proizvode temeljene na generativnoj umjetnoj inteligenciji.

Tvrtka u tekućem tromjesečju očekuje prihod u rasponu od 138-143 milijarde dolara, iznad konsenzusa od 138,3 milijarde dolara, što daje potencijalni rast od 9-13 posto. Operativna dobit se očekuje u rasponu od 5,5 do 8,5 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 5,41 milijarde dolara.

Dionice Amazona skočile su 8,3 posto u trgovanju u petak na 139,6 dolara, dok nose prinos od oko 66 posto u 2023. godini.

Tagovi: Amazon, Adam Jassy, Meta platforms, Facebook, Twitter
PROČITAJ I OVO
Dionice CrowdStrikea tonu nakon skandaloznog propusta
KAZNA
Dionice CrowdStrikea tonu nakon skandaloznog propusta
NEW YORK - Poduzeća diljem svijeta u petak su stala nakon što je problem sa softverom CrowdStrike (CRWD) tvrtke za kibernetičku sigurnost iznio računalne sustave koji pokreću Microsoftovu (MSFT) Windows platformu.
Oglasio se šef tvrtke koja je najodgovornija za globalni tehnički kvar
REAKCIJE
Oglasio se šef tvrtke koja je najodgovornija za globalni tehnički kvar
NEW YORK - Američka tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike ima više od 20 tisuća klijenata širom svijeta i ogroman tržišni udio. Problematično ažuriranje njezinog softvera na operativnom sustavu Windows bilo je zato recept za globalne nevolje, rušeći IT sustave na potezu od Australije do Britanije, od bolnica, preko zračnih luka i medija do banaka.
Morić o globalnom IT incidentu: Za sve je kriv ljudski faktor
RIJEČ AUTORITETA
Morić o globalnom IT incidentu: Za sve je kriv ljudski faktor
ZAGREB - Brojne tvrtke iz raznih gospodarskih sektora ne mogu normalno raditi zbog problema u kojima su se našli serveri i računala diljem svijeta koja pokreću operativni sustav Windows.
Evo tko je glavni krivac za globalni IT kvar
KRIVAC
Evo tko je glavni krivac za globalni IT kvar
LONDON - Sve više izvještaja sugerira da je tvrtka za kibernetičku sigurnost pod nazivom Crowdstrike, koja proizvodi antivirusni softver, izdala update softvera nakon čega je sve pošlo po zlu te je blokiralo Windows uređaje, piše BBC.
Golemi tehnološki kvar izazvao kaos diljem svijeta, prvi problemi i u Hrvatskoj
KAOS
Golemi tehnološki kvar izazvao kaos diljem svijeta, prvi problemi i u Hrvatskoj
LONDON - Britanska televizija Sky News trenutačno ne može emitirati svoje jutarnje vijesti i prikazuje poruku u kojoj se ispričava zbog "prekida ovog emitiranja".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE