GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze

Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
PRVI KVARTAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2024 / 22:25
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Airbnb je u srijedu objavio rezultate za prvo tromjesečje koji su nadmašili procjene analitičara, ali su ponudili smjernice slabije od očekivanih. Dionice su pale više od 5% u produženom trgovanju.

Evo kako je tvrtka poslovala, u usporedbi s konsenzusnim očekivanjima LSEG-a:

Zarada po dionici: 41 cent naspram očekivanih 24 centa
Prihod: 2,14 milijardi dolara naspram očekivanih 2,06 milijardi dolara

Prihodi su porasli 18% u odnosu na 1,82 milijarde dolara godinu dana ranije. Airbnb je prijavio neto prihod od 246 milijuna dolara, ili 41 cent po dionici, u usporedbi sa 117 milijuna dolara, ili 18 centi po dionici, u istom razdoblju prošle godine.

Tvrtka je rekla da će prihod u drugom kvartalu biti između 2,68 i 2,74 milijarde dolara. Analitičari su očekivali 2,74 milijarde dolara za to razdoblje, prema LSEG-u.

U svom pismu dioničarima, Airbnb je rekao da već ima "veliku potražnju za putovanjima" uoči vrhunca ljetne sezone, posebno oko nadolazećih događaja poput Olimpijskih igara. Tvrtka je također rekla da očekuje da će se međugodišnji rast prihoda u trećem tromjesečju ubrzati u usporedbi s drugim tromjesečjem, dijelom zbog zaostalih ljetnih putovanja.

Drugi posebni događaji poput pomrčine Sunca u Sjevernoj Americi pomogli su u povećanju angažmana s Airbnbovom platformom tijekom prvog kvartala. Tvrtka je rekla da je tijekom pomrčine na Airbnbu boravilo 500.000 gostiju, prema pismu investitora.

Airbnb je rekao da je prilagođena EBITDA za prvo tromjesečje iznosila 424 milijuna USD, što je 62% više u odnosu na prethodnu godinu. Analitičari koje je anketirao StreetAccount očekivali su 326 milijuna dolara za ovo tromjesečje.

Bruto vrijednost rezervacije, koju Airbnb koristi za praćenje zarade domaćina, naknada za usluge, naknada za čišćenje i poreza, u prvom je kvartalu iznosila 22,9 milijardi dolara. Tvrtka je izvijestila o 132,6 milijuna rezerviranih noćenja i iskustava, što je 9,5% više nego prije godinu dana i više od 132,1 milijuna očekivanja analitičara, prema StreetAccountu.

Rast Airbnbovih noćenja i rezerviranih iskustava predvodile su regije Azije i Pacifika i Latinske Amerike, rekao je Airbnb. Tvrtka je "posebno ohrabrena" rastom preuzimanja i upotrebe svojih aplikacija, navodi se u pismu dioničara. Preuzimanja Airbnb aplikacije u SAD-u u prvom tromjesečju porasla su 60% u odnosu na prethodnu godinu.

Prosječne dnevne stope porasle su 3% u odnosu na godinu prije na 173 USD u prvom kvartalu. Airbnb je rekao da je ovo tromjesečje završio s "najvećim brojem aktivnih unosa dosad", te da su se povećali za 15% u odnosu na godinu ranije.

Tagovi: Airbnb, NEKRETNINE
PROČITAJ I OVO
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE